Жене са инвалидитетом: невидљиве у друштву, невидљиве у медијима

Жене са инвалидитетом: невидљиве у друштву, невидљиве у медијима

Жене са инвалидитетом спадају у једну од најосетљивијих група у друштву. Иако према неким проценама у Србији живи око 400.000 жена са инвалидитетом, у медијима су скоро па невидљиве. О њима се најчешће пише и говори, када су жртве насиља.

559
0
SHARE

Особе са инвалидитетом у медијима су ретко заступљене, што осликава њихов положај у друштву. Оно што карактерише извештавање о њима јесте да углавном нису представљене као индивидуе, већ су груписани у категорије, најчешће на основу своје инвалидности. Још гори је положај жена са инвалидитетом, које су двоструко дискриминисане.

Најугроженија група су сеоске жене са инвалидитетом, које немају грађанско право по три основа. Прво, као жене, друго, као особе са инвалидитетом и треће, као генерација плус 65 или како се то назива треће или зрело доба. То су страшне ствари. Ми о тим женама чујемо само кад су жртве стравичних или баналних злочина породичног насиља – каже новинарка и чланица НУНС-а Јелка Јовановић уз напомену да о њима нико не води рачуна, укључујући најближу околину, а нарочито друштво.

Уредница у недељнику „Време“ Јована Глигоријевић каже да када се говори о овој теми њој прво падне на памет да у Србији постоји само једна новинарка са инвалидитетом која ради у националним медијима и једна блогерка са инвалидитетом. То су једине две жене у медијском простору које отварају теме и говоре о овом проблему.

У пракси, о положају и правима ове осетљиве групе највише брину удружења цивилног сектора, која углавном нису задовољна њиховом заступљеношћу и положајем у медијима.

Ту се најмање види жена, ту се истиче њен инвалидитет, истиче се насилник, а жена је увек негде скрајнута. Оно што нама треба јесте сарадња са медијима, можда да организујемо неку едукацију, да им објаснимо да у први план не треба њен инвалидитет да истичу већ проблем који она има, који треба да реши као свака друга жена – каже Снежана Мађерчић из организације „Из круга“, Београд.

Некако их медији заобилазе. Увек неко други говори у њихово име, што није добро. Оне треба да говоре у своје име и нема разлога да поједини медији имају отпор према томе – каже Марина Туцовић из организације „Женски центар“, Ужице.

Медијска слика жена са инвалидитетом, одговара заступљености и положају жена са инвалидитетом у друштву. Жене су видљиве само у око 25 одсто медијских садржаја, док преосталих 75 процената припада мушкарцима.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY