SHARE

Са захвалношћу и поштовањем сенима погинулих бораца Прве шумадијске бригаде, Друге и Треће пролетерске бригаде, Четврте и десете крајишке бригаде, Треће пролетерске народноослободилачке ударне бригаде, Милешевског, Бјелопољског и Пљеваљског одреда, Команде места и Посадне чете, стрељаним грађанима, заробљеним и интернираним у логоре и овог 4. децембра дошли су да се поклоне њихови потомци, представници борачких организација Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине и бројни грађани и грађанке Пријепоља.

Цвеће на спомен болницу положили су представници општине Пријепоље, Општинског удружења бораца, 6. Личке пролетерске дивизије „Никола Тесла“, Градски одбор СУБНОР–а Београд, делегације борачких организација из Сарајева, Подгорице, Будве, Пљеваља, Берана, Бијелог Поља, Цетиња, Бајине Баште, Пожеге, Пријепоља, Севојна, Нове Вароши, удружења потомака и представници локалних самоуправа.

Данас смо дошли да се поклонимо свима онима кој су пре 75 година дали живот за слободу и да их никада не заборавимо. И не само да их не заборавимо, него морамо чинити све да тај наш понос сваке године буде све већи – рекао је члан Републичког одбора СУБНОР–а Србије Милан Лучић.

Представник Градског одбора Ужице и Републичког СУБНОР-а Србије Милић Вукић истакао је овом приликом да је Пријепољска битка једна од најславнијих битака Другог светског рата на тлу Југославије и највећа међу биткама за рањенике. Како је рекао, нигде као у Пријепољској бици није у једном дану страдало скоро 500 бораца за слободу отаџбине.

Драгољуб Зиндовић, председник општине Пријепоље
И данас, док листамо „Пријепољску књигу бесмртника“ с пијететом се поклонимо сваком том имену. Неустрашиви, а претежно млади борци су 4. децембра 1943. године белину Соколице и Градине, Партизанску болницу и мутни Лим обојили својом крвљу. Отишли су у смрт, остајући на вечној стражи. Ти храбри људи нису бирали рат. Рат је изабрао њих и ставио их у позицију да бране свој кућни праг, част и слободу домовине. А без слободе, знамо нема достојанственог живота – рекао је окупљеним председник општине Пријепоље Драгољуб Зиндовић.

На спомен комплексу „4. децембар“ ове године изнет је предлог да се Одбору за неговање револуционарних и ослободилачких традиција Владе Републике Србије упути захтев да Пријепољска битка нађе место у датуму обележавања годишњица ослободилачких ратова.

У културно – уметничком програму учествовале су ученице Пријепољске гимназије и ОШ „Владимир Перић Валтер“ Селма Бјелак, Ана Новковић и Миња Лучић, док је стихове своје песме „Добро да нијесу узалуд кости“ говорио песник Слободан Вучинић.

Опширније у видо прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY