Новинар ТВ Форум Владимир Малешић нови члан управног одбора ПУ „Локал прес“

Новинар ТВ Форум Владимир Малешић нови члан управног одбора ПУ „Локал прес“

Новинар ТВ Форум Владимир Малешић изабран је за члана управног одбора Пословног удружења Локал прес, у чијем чланству је 51 медиј. На изборној скупштини, која је одржана у Врњачкој Бањи, разматрани су извештаји о раду Локал преса и информације о изради медијске стратегије и медијских закона.

1185
0
SHARE

Од укупно 51 редакције, изборној скупштини присуствовали су представници 34 медија. Осим новинара ТВ Форум Владимира Малешића, у управни одбор су именовани директор „Сремских новина“ из Сремске Митровице Драган Ђорђевић, који је и нови председник Управног одбора, Никола Лазић, „Бујановачке” из Бујановца, Стојан Марковић, „Чачанске новине“ из Чачка и Звонко Дамјановић, „Нове књажевачке новине“ из  Kњажевца.

Скупштина ПУ Локал прес је констатовала да је у 2018. години дошло до погоршања услова за опстанак локалних медија у свим аспектима – од гушења медијских слобода, драстичне злоупотребе конкурса за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса до још већег сужавања медијског тржишта. Такође, на Скупштини је упозорено на опасност од појаве оснивања нових медија у току медијских конкурса, који не испуњавају професионалне и етичке критеријуме и уносе нелојалну конкуренцију на медијско тржиште, као и на све чешће кршење Закона о слободном приступу информација од јавног значаја од стране локалних самоуправа.

У циљу унапређења положаја локалних медија и очувања професионалних и етичких стандарда, на Скупштини је закључено да ће Локал прес кроз учешће у Радној групи за израду Медијске стратегије и Тиму за дијалог са Kоординационим телом Владе Републике Србије дати свој допринос новој законској регулативи и решавању круцијалних питања медијских слобода, безбедности новинара, транспарентности доделе јавног новца у медијској сфери, као и да ће Асоцијација подржати успостављање и развој нових пословних модела у циљу подстицања самоодрживости медија, и у том циљу ће увести нове обуке за медије. Такође, закључено је да ће асоцијација наставити борбу за успостављање правилног модела за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса и именовање копетентних чланова комисија за оцењивање тих пројеката, као и наставити заговарање да се дефинише проценат издвајања средстава из локалних буџета за суфинансирање медијских садржаја од један до два одсто.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY