Радован Типсаревић: Локални медији своде се на преживљавање и на послушност спонзорима или политици

Радован Типсаревић: Локални медији своде се на преживљавање и на послушност спонзорима или политици

Положај локалних медија  у Србији, који имају огроман значај за информисање грађана, најтежи је у својој новијој историји, а из таквог положаја не може да изађе ни добра медијска слика, па медијске куће не могу да остварују јавни интерес, сматра дугогодишњи новинар, публициста, и бивши директор и главни и одговорни уредник „Ибарских новости“  из Краљева Радован Типсаревић.

Мислим да је генерално лош положај медија у Србији. Мислим и на велике и на мале градове, мислим и на велике и мале медије, јер није велики медиј само велики зато што има паре, већ по томе каквим се темама бави. Нажалост, што ниже, све је теже. Локални медији су поготову у тешком положају, јер ако су се велики изборили за велике спонзоре, они су тиме избрисали оно „не“ испред имена, што врло радо већина њих користи као независни медији. Ако те спонзор подржава, плаћа ти – ти више ниси независтан. То је већ пракса потврдила – сматра новинар и публициста Радован Типсаревић.

До локалних медија стиже најмање новца од оглашавања, а и плате у тим медијима су веома ниске, сматра Типсаревић, па се рад новинара и новинарки веома често своди на ентузијазам, а медији живе од пројекта до пројекта. Како каже, медији у малим градовима немају тако јаке спонзоре што директно утиче и на квалитет пласираних информација.

Привредници који подржавају тзв. независне медије нису у добром положају код политике. Дакле, опет се то лоше одражава на медије. Тако да су се медији свели на пуко преживљавање, на послушност спонзору или политици. Ако је још спонзор заокупљен политиком онда му је то још теже, тако да не видим да ће медији скоро функционисати као информативне куће. Можда буде мање или више забаве, а информације ћемо добијати онакве какве се диктирају са неких утицајних места. Да ли су то назови привредни центри или политички, свакако ту слободе новинарства нема баш много – није превише оптимистичан Типсаревић.

Према његовим речима, ситуација са локалним медијима у Краљеву, као и у целој Србији, је готово безизлазна. Независних медија има тек у покушају, а све зависи од материјалне стране – више него што то професија може да издржи.

Опширније у видео прилогу:

 

 

Подели на мрежама

Повезани чланци