Рад СО Пријепоље у 2018. години: Све седнице завршаване у једном дану

Рад СО Пријепоље у 2018. години: Све седнице завршаване у једном дану

Први пут у скупштинској сали одборници и одборнице нашли су се 14. марта, како би разматрали 16 тачака дневног реда. Ову седницу обележило је што су се први и једини пут у 2018. години одборници и одборнице опозиције сложили око једне тачке, а то је да се усвоји Предлог одлуке о изради плана детаљане регулације корита реке Милешевке. Све одлуке које су у вези са обележавањем важног јубилеја какав је 800 година манастира Милешеве, би требало подржати, истакнуто је за скупштинском говорницом.

Разматрала се и одлука о општинском правобранилаштву, у којој је предложено да општински правобранилац има свог заменика, због, како је образложено, повећаног обима посла. Велику полемику изазвало је што је Предлогом одлуке, коју је утврдило Општинско веће, услов за заменика да има пет година радног искуства у правној струци после положеног правосудног испита, док је Законом о правобранилиштву предвиђено 10. Предлагачи су ову одлуку образложили тиме што постоји бојазан да Пријепоље нема довољно кадрова са искуством за ову позицију, а да је у том случају, према препоруци Сталне конференције градова и општина, дозвољено и спустити китеријуме.

Утврђена је минимална накнада за текуће и инвестиционо одржавање зграда. Усвојено је да за текуће одржавање месечни износ у апсолутном износу за сваки посебан део зграде са лифтом је 285, а без лифта 219 динара.

На овој, али и на неколико наредних, под лупом је био рад Јавног комуналног предузећа Лим. Оцењено је да су предвиђене инвестиције за текућу годину реалне, а углавном се односе на изградњу водовода.

Разматрани су програми рада и финансијски планови за 2018. годину буџетских корисника.

Два и по месеца касније, одржана је 16. седница СО Пријепоље. У предложеном дневном реду било је 18 тачака. Предлог за допуну дневног реда Санџачке демократске партије и Српског покрета Двери о расподели спортског динара и седамнаестодневни штрајк глађу Адиса Мицановића, скупштинска већина није прихватила, али је прихваћен предлог Општинског већа: Информација о расподели средстава у спорту за 2018. годину, у којој није било списка свих спортских организација којима су средства опредељена, као ни бодовне листе.

На овој седници, поново је именован др Сеад Поровић за вршиоца дужности директора Дома здравља, а усвојени су и извештаји о раду у 2017. години 10 корисника буџетских средстава.

Усвајање завршног рачуна општинског буџета за 2017. годину, Локалног антикорупцијског плана, одлуке о додели награда и захвалница за Дан општине, извештаји о раду у прошлој години Општинског већа и Општинске управе – део су дневног реда 17. седнице Скупштине општине Пријепоље одржане 29. јуна.

Завршни буџет за 2017. годину показао је да су расходи су за око 100 милиона били мањи од укупних прихода, јер део планираних инвестиција у 2017. години није ни започет , а добар део оних које су уговорене нису у потпуности реализоване.

Као разлоге зашто се у буџетској години не завршавају планиране инвестиције, образложење председника општине Драгољуба Зиндовића било је да је процедура јавних набавки комликована, као и да су честе опструкције од стране учесника. На наредним скупштинским заседањима испоставиће се да се овај проблем пренео и у 2018. годину, јер велики део инвестиција није реализован у потпуности.

На овој седници усвојен јеЛокални антикорупцијски план, годину дана након рока који је утврдила Агенција за борбу против корупције.

Скоро три месеца касније, одржана је 18. седница СО Пријепоље. О 11 тачака дневног реда расправљало се само три сата.

Усвојене су одлуке о ребалансу буџета и доношењу плана детаљне регулације Шеховића Поља, за који су се сви сложили да је један од најзначајнијих докумената за урбанистички развој Пријепоља у будућности. Председник општине Драгољуб Зиндовић рекао је да је ребаланс урађен пре свега због потребе да се обезбеде додатна средства за измирење обавеза по основу судских пресуда као и због повећања плата у установама културе.

19. новембра сазвана је 19. седница по хитном поступку са предложених 6 тачака дневног реда.

На почетку заседања, председница Скупштине општине Стана Марковић образложила је да је седница по хитном поступку сазвана због одлуке о просечним ценама непокретности по квадратном метру, разрешења и именовања директора Дома здравља и измене и допуне статута Дома културе. Ништа у томе нема хитно, оценили су одборници опозиције, као и да нису имали времена да се припреме за седницу, јер им је материјал стигао два дана пре почетка седнице.

Опет се, као и претходних година, показало да су планирана средства за новчане казне и пенале по решењу судова недовољна. Наиме, другим ребалансом за ову ставку опредељено је 90 и по милиона динара, 40 милиона више од планираног.

На седници је други пут у години разрешен и поново именован на одређено време вршилац дужности Дома здравља доктор Сеад Поровић.

На последњој, 20. седници Скупштине општине Пријепоље одржаној 25. децембра усвојен је буџет општине Пријепоље за 2019. годину. Планирано је да општинска каса у 2019. години располаже са милијарду 250 милиона динара, што је повећање за 6,3 одсто у односу на 2018. годину.

Председник Општине Драгољуб Зиндовић је, испред предлагача, буџет оценио као реалан, и рекао да су планирани расходи у складу са приходима. За поједине представнике опозиције буџет је политички и није у складу са потребама грађана.

Формиран је Савет за међунационалне који чини шест представника – три српског и три бошњачког народа. Међунационални односи у општини Пријепоље су добри, али није на одмет имати и једно такво тело које ће регулисати односе. Пре свега, то је и законска обавеза, било је образложење предлагача.

Уз доста полемике о стручности новоизабраног вршиоца дужности директора Музеја Звонка Мандића, смењен је дугодогишњи директор ове установе Славољуб Пушица, због истека једногодишњег мандата као вршиоца дужности.

На овој седници донет је и Програм рада Скупштине општине за 2019.годину.

Подели на мрежама

Повезани чланци