Са повратком у школске и предшколске колективе, расте број деце са респираторним инфекцијама

Са повратком у школске и предшколске колективе, расте број деце са респираторним инфекцијама

Нередовно проветравање и боравак у просторијама са више особа, у школским или предшколским колективима, ослабљен имунитет и хладно време, погодују настанку вирусних и бактеријских инфекција горњих и доњих дисајних путева.

У овом зимском периоду свакако ће бити повећан и број гнојних ангина, карактеристичних за овај период, ниске температуре и боравак у колективима. Некад није лако да се одреди да ли је у питању бактеријска или вирусна инфекција, али увек имамо ту неку додатну дијагностику и лабораторију које нам омогућавају да поставимо тачну дијагнозу и деци одредимо адекватну терапију – каже др Зорица Грбовић, начелница Службе за здравствену заштиту деце и школске деце.

Тренутно је у оптицају стотинак вируса који могу изазвати акутне респираторне инфекције.

Обично се јављају инфекције горњих респираторних путева, које су најчешће пропраћене повишеном телесном температуром, секрецијом из носа, кашљем, ослабљеним апетитом… Може да се појави малаксалост, нерасположење. Карактеристично је да је свака вирусна инфекција посебна, тако да једно дете у једној сезони може да оболи више пута од вирусних инфекција – истиче др Грбовић.

Када се појаве симптоми попут цурења носа, кијавице, кашља или повишене телесне температуре, децу не треба доводити у колектив.

Уколико је температура виша од 38.5, родитељ треба да да неки антипиретик, да имамо повећан унос течности – чајева, супица, сокова, као и повећан унос воћа, пре свега цитрусног. Кад спадне температура, ако је опште стање детета добро, родитељи не морају довести дете на преглед код педијатра. Међутим, ако примете да је дете малаксало, да је дошло до губитка апетита, да је дете невољно, онда га свакако треба довести на преглед – истиче докторка.

Како би се могућност за добијање неке респираторне инфекције смањила, докторка саветује редовно проветравање просторија, повећану хигијену радних површина и играчака и, уз топлу одећу и обућу, свакодневни краћи боравак напољу, уколико нема ветра и великог минуса.

Подели на мрежама

Повезани чланци