Снежне падавине за сада позитивно делују на пољопривредне културе

Снежне падавине за сада позитивно делују на пољопривредне културе

Висина снежног покривача на територији општине Пријепоље креће се од 30 центиметара у нижим до 70 центиметарa и више у планинским пределима али то, према речима стручњака, није негативно утицало на ратарске, повртарске и воћне културе. Штавише, већа количина снега делује позитивно на све пољопривредне културе које се гаје у нашим крајевима.

Ифет Хамзић, руководилац Службе за пољопривреду ОП Пријепоље
Снег делује као изолатор и под снегом не може доћи до измрзавања пупољака и родних гранчица тако да је то за ово доба године нешто нормално. То су добре предиспозиције да се очекује добар и квалитетан род – сматра руководилац Службе за пољопривреду ОП Пријепоље Ифет Хамзић.

Произвођачи малине, који су на време припремили своје малињаке за зиму, не би требало да имају разлога за бригу.

Ово је изванредно време за оне који су одрадили свој део посла, односно који су малину очистили од старих ластара који су донели род. Та је малина пала на земљу, прекривена је снегом и он делује као изолатор. Истовремено долази до добрих својстава биљке да се пуни пупољак и постиже бољи родни потенцијал – мишљења је Ифет Хамзић.
  1. Због великог снега, гране дрвећа су отежале, али за сада није проузрокована већа штета нити неки екстремнији случајеви у којима је дошло до ломљења сатабала и већих грана, сматра Хамзић.То подразумева да је претходно извршена  резидба воћа и проређивање грана, па сви они који су то одрадили квалитетно и на врема неће имати проблема око ломљења грана.

Што се тиче коштичавих воћних врста, које имају краћи период мировања, препорука је да се, када температуре достигну седам и више степени, ако то није урађено на време, изврши кречење стабала.

Прави се смеса од 25 литара воде, 5 килограма креча( по могућности негашеног), 500 грама соли и 500 грама сумпора. Све то има вишеструко дејство. Крече се стабла и рамене гране докле се може дохватити четкама, јер то делује стимулативно, односно доводи до смањења броја штетника. Такође, долази до лепљења тих преживљујућих штетних организама који не могу да се активрају у рано пролеће, када дође до повећања температура – истакао је Хамзић.

За сада нема потребе стресати снег са воћа, већ треба сачекати да он сам спадне. Биљке су физиолошки предодређене да приме количину снега једнаку тежини рода, коју могу да издрже, каже Хамзић.

Опширније у видео прилогу:

 

Подели на мрежама

Повезани чланци