SHARE

Чист и сув простор један је од главних предуслова за нормално функционисање стоке у зимском периоду, каже руководилац Службе за пољопривреду ОУ Пријепоље Ифет Хамзић. Осим добрих повољних услова држања, стоци је током зиме потребно појачати исхрану, а од изузетне важности је и правилан унос воде, јер веома хладна вода не одговара животињама.

Ифет Хамзић, руководилац Службе за пољопривреду ОП Пријепоље
Веома је важно обезбедити довољно млаког лаксативног напоја како би животње успоставиле нормалну функцију дигестивног тракта, јер не треба дозволити да животиња све време пије хладну воду, поготово животиње које су бремените, козе и овце, јер ово је врло ризичан период пошто може доћи до побачаја – каже руководилац Службе за пољопривреду ОУ Пријепоље Ифет Хамзић и додаје да тамо где нема довољно воде у изобиљу људи једноставно разбијају лед са потока, са места где морају да напајају животиње, па би у том случају требало ту воду разблажити топлом водом како би се добио млак лаксативни напој.

Спољашњу температуру у распону од – 6 до – 1 домаће животиње добро подносе. Њихов праг толеранције на ниске температуре смањује се у ветровотим и влажним условима. Стога је неопходно заштитити животиње али и штале од промаје, ветра и снега, а изузетно важно је одржавање хигијене, како не би дошло до стварања бактерија  или непожељних болести.

Такође, треба обратити пажњу да се штале, односно стаје што више проветравају, ситну стоку, пре свега козе и овце, треба пуштати на снег како би се штале што више проветриле јер амонијак који се задржава  у шталама негативно утичена респираторни тракт животиња и то може да буде један од узрока неплодности домаћих животиња – саветује Ифет Хамзић.

Краве, које су поред оваца најзаступљеније у нашим крајевима, не морају се нужно изводити напоље, али је неопходно, с времена на време, да се прошетају јер редовна физичка активност добро утиче на мускулатуру животиње. Са друге стране, за овце је испуст обавезан, јер се добри производни резултати постижу само пашњачким начином одгајања.

Опширнје у видео прилогу:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY