На крају бербе малине, откупна цена остала на истом – незадовољни произвођачи...

На крају бербе малине, откупна цена остала на истом – незадовољни произвођачи организују протест 19. августа у Ивањици

Произвођачи малине из целе Србије окупиће се у суботу, 19. августа у Ивањици, како би исказали своје незадовољство због ниске откупне цене овогодишњег рода. Ако ни после овог протеста, извозници не повећају цену, малинари најављују даље протесте.

1918
0
SHARE

Берба малине је углавном завршена, али не и мука произвођача који од почетка бербе овогодишњег рода покушавају да постигну повећање аконтне цене овог воћа. Како низ разговора произвођача малине и хладњачара са министром пољопривреде Браниславом Недимовићем, на којима је договорено да се аконтна цена  формира на основу уговора о извозу, није уродио плодом, малинари планирају да предузму нове кораке.

Владан Попадић и Љубиша Пурић, произвођачи малине из Пријепоља кажу да је тренутна откупна цена малине између 130 и 140 динара, док се извози по много већој цени, око два и по до скоро три евра што потврђују папиром тј  рачуном. Због неиспуњених обећања иду на протест произвођача у Ивањици, 19. августа и апелују на произвођаче малине да крену, ако и на државу да стане на пут монополу хладњачара извозника.

„Ми морамо да живимо од свог рада. Поштено радимо и само тражимо наше паре“ – каже Љубиша Пурић.

Произвођачи од почетка бербе траже да цена малине прати  просечну извозну цену гриза, која износи око 220 динара. Ако не дође до помака након окупљања у Ивањици, најављују и нове протесте у више градова Србије.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY