На Јадовнику маркиран медвед, стар око 3 године и тежак 75 килограма

На Јадовнику маркиран медвед, стар око 3 године и тежак 75 килограма

На Јадовнику је маркиран трогодишњи медвед који би у наредне три године требало да обезбеди око 20. 000 података о свом кретању и величини ареала. Ово је први мрки медвед који је маркиран у овом подручју, а добио је име Милош.

397
0
SHARE

Стручни тим из Београда, предвођен доцентом доктором Биолошког факултета Душком Ћировићем, успео је после неколико дана чекања на Јадовнику, да ухвати и маркира медведа старог око 3 године.

„Ово је пројекат праћења медведа у овом делу Србије који финасира британска организација Руфорт, а ми смо уз помоћ Вјекослава Јоксимовића и његовог удружења Оаза нетакнуте природе Јадовник успели да ухватимо медведа. Дали смо му име Милош, има 75 килограма, ставили смо му микро чип и огрлицу са ГПС уређајем тако да се надамо да ћемо од њега у наредне три године добити више од 20.000 података о његовом кретању“ – каже студенткиња Биолошког факултета у Београду Марија Спасић.

Хватање и маркирање медведа не ремети кретање и понашање медведа у природи.

Доктор ветеринарске медицине Слободан Спасојевић каже да је медвед доброг здравственог стања, кaо и да су узети узорци длаке и крви за даље анализе.

Маркирање медведа на Јадовнику има велики значај за проучавање медведа на подручју Србије јер је то први медвед који је маркиран ван простора Таре, каже доцент доктор Биолошког факултета Душко Ћировић.

„Уназад 10 година кључно подручје за истраживање медведа на подручју Србије био је природни резерват Тара. Сада ћемо моћи да пратимо и шире кретање медведа на овом подручју, ка Црној Гори и да обезбедимо адекватну заштиту овој угроженој врсти“ – каже Ћировић и истиче да је ово маркирање значајно јер се у испитивање екологије медведа укључују млади стручњаци што је веома битно.

Огрлица која је стављена медведу Милошу омогућиће да се на сваких седам минута у наредне три године добијају подаци о његовом кретању.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY