SHARE

Илија Андрејић и Драган Петрић били су део деветочлане српске експедиције која се 2007. године упутила на Монт Евереста. Седам чланова је успело да се попење на највиши светски врх. Уз Илију и Драгана то је учинила и Драгана Рајбловић, поставши тако прва и једина Српкиња која је освојила Монт Еверест. До тада су само двојица наших планинара били на „врху света“ а до данас их је укупно деветоро. Последњи успон десио се 2010. године и од тада наших људи није било на Евересту. Главни кривац је недостатак новца.

Да је недостатак средстава главни разлог што немамо више освајача највиших светских врхова каже и начелник Службе планинарских водича Планинарског савеза Србије Зоран Контић, који каже да је за освајање врхова виших од 8.000 метара потребно од 10 хиљада евра па на горе. Драган Петрић, наш освајач Монт Евереста, каже да је 2007. године било потребно преко 30.000 евра по члану експедиције а да су странци у то време издвајали и по 50.000 за организацију својих експедиција.

Али, уз новац, за овакве планинарске подухвате, потребне су и године искуства и одлична физичка припремљеност. Ово потврђује Илија Андрејић, који каже да се планинарством бавио скоро 30 година пре него што је кренуо у освајање највишег светског врха.

Поводом десетогодишњице од освајања Монт Евереста, Илија Андрејић и Драган Петрић биће гости емисије „Форум ТВ Форума“ која ће се емитовати у четвртак, 26. октобра, након емисије Вести у 17 сати.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY