SHARE

Зимски распуст је у великој мери ублажио ширење вируса међу децом, али Служба медицине рада пријепољског Дома здравља ових дана има повећан број пацијената.

У складу са овим зимским периодом нешто је повећан број пацијената са синузитисом, бронхитисом, упалом плућа, а приметно је и погоршање болести код хроничних пацијената који болују од кардиоваскуларних болести, због хладног времена. Грипозних пацијената за сада, хвала Богу, нема – каже др Елмедин Чичић, начелник Медицине рада у Дому здравља у Пријепољу.

Када уочимо прве симптоме прехладе, никако не смемо посезати за антибиотицима, упозорава доктор Чичић.

Када се уоче први симптоми, најбоље је јавити се свом изабраном лекару, који ће дијагностиковати болест и одредити адекватну терапију. Саветујем да пре свега не узимају самоиницијативно антибиотике, јер је већина актуелних болести вирусног карактера и на њих антибиотици не делују. Њихова употреба је контраиндикована, јер може доћи до резистенције на антибиотике, односно отпорности бактерија на ову врсту лекова – истиче доктор.

А како би предстојеће празничне дане провели у добром здрављу, које је предуслов за добро расположење и дружење, доктор Чичић саветује да се не излажемо ниским температурама дужи временски период, да се адекватно облачимо и носимо адекватну обућу, што је важно због падова који су актуелни ових дана.

Треба пити што више топлих напитака и редовно користити преписану терапију, а смањити унос масне и слане хране, која може допринети погоршању основних болести.

За јачање имунитета такође препоручује разноврсну исхрану богату воћем и поврћем и умерену физичку активност.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY