Бабински народни сабор окупио побратиме из три државе (ВИДЕО)

Житељи Бабина су прославили празник Свете великомученице Параскеве сабором испред бабинске цркве - посвећене овој светитељки. Као и ранијих година, у госте су им стигли побратими из Бобова и Челебића.

1680
0
SHARE

Бабински народни сабор се традиционално одржава 8. августа – на празник Свете великомученице Параскеве, у народу познатије као Трнова Петка, којој је посвећена бабинска црква. Сабор протиче у духу промовисања и очувања народне традиције и стваралаштва, а кроз све је проткано побратимство три места – Бабина, Бобова, из општине Пљевља у Црној Гори, и Челебића, из општине Фоча у Републици Српској. Идеја о братимљењу родила се пре три године у Бобову, на прослави код споменика ослободиоцима – од Бобовске буне до 1918. година

Бајо Томашевић из Бабина и Вукојица Сандић из Бобова кажу да је тада осмочлана Изворна певачка група „Јабука“ гостовала у Бобову и певала на прослави. Било их је из Јабуке, Ивезића, Бабина. Пошто је Бобовска буна трјала у готово исто време кад и Бабинска буна, Милинко Бујак је предложио да би се два села могла побратимити, идеја је наишла на подршку, и побратимство је склопљено већ 2016. године. Касније, прикључењем Челебића, побратимство је постало тројно.

Председник црквене општине Челебићи Љубомир Тодовић каже да побратимство њему и Челебићанима значи много. Додаје да су се људи са простора ова три села дружила вековима, у различитим ситуацијама, највише у невољама и заједничким борбама, које су им наметане.

Сабор је започео Светом архијерејском литургијом коју је служио Епископ милешевски г. Атанасије са свештенством. Након литургије организован је доручак, а овогодишњи Сабор и слава сеоске цркве нису имали домаћина већ су бабински домаћини заједнички скупили прилоге да би се организовала заједничка трпеза. Председник МЗ Бабине Драгомир Рвовић каже да су сви узели учешћа у организацији 4. Бабинског народног сабора.

Након доручка одржан је културно-уметничким програм у којем су учествовали гуслари, здравичари и беседничари, изворне певачке и свирачке групе и рецитатори. Већина извођача дошла је са простора побратимских села и њихових окружења. Након програма настављено је народно весеље.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY