Бајрамска трпеза – препорука ресторана „Чаршија“

Посебна чар бајрамских дана је бајрамска трпеза, на којој своје место обично нађу најукуснија традиционална слана и слатка јела. Уочи Курбан Бајрама предлог за бајрамску трпезу потражили смо у пријепољском ресторану „Чаршија“, познатом по припреми традиционалних јела босанске и орјенталне кухиње.

1637
0
SHARE

Некада се Бегова чорба у Босни служила само агама и беговима, док је сада неизоставан део сваке традиционалне празничне трпезе. Сервира се врућа, пре главног јела и декорише павлаком.

Постоји вјеровање да ово јело има својство афродизијакa због састојака који се налазе у њему. Када се куха чорба од пилећег меса додаје се целер, а познато је да намирнице попут шаргарепе, целера и першуна имају својства афродизијака. Пошто је тад била заступљена полигамија, постојала је реална потреба да се на господским дворовима и кућама на менију налазе и јела која имамју својства афродизијака – каже власница ресторана „Чаршија“ Елвира Халиловић.

Љубитељима пите, која је у великој мери заступљена у исхрани становништва ових простора, сигурно ће се свидети и такозвани „Цигара бурек“.

И ово јело нам је дошло из Турске. Назив потиче јер има форму цигаре – савија се у јуфку, а унутра је намаз од сира и першуна. Касније се пржи у фритези, за шта се не могу похвалити да је нарочито здраво, али ово буде изузетно укусно топло предјело – објашњава Елвира.

Као главно јело за Хаџијски или Курбан Бајрам у овом ресторану препоручују припрему „Хаџијског ћевапа“.

Некада су хаџијама које су отправљали на ходочашће паковали ћевап у папир, умотавали да им се нађе током путовања. Спремљен на тај начин и завезан, лако се паковао у путну торбу. Када би било време ручка, они би отварали тај папир, појели храну, а папир уклонили – описује власница „Чаршије“.

Уз јело је неизоставна салата, а раскошност укуса може се осетити конзумирањем „Османлијске салате“.

За ову салату је карактеристично да осим поврћа у себи садржи зрна нара, орах и један јако битан зачин који се користи у турској кухињи, посебно у кебабима. Тај зачин има киселкаст укус. Многи покушавају да недостатак овог зачина надоместе лимуновим соком, али овај зачин салати даје и боју, а има и специфичан избалансиран укус – описује Елвира. 

Препорука за дезерт је екшијаш са сувим шљивама и ситом, који је аутентична пријепољска посластица.

То је типично наше јело са наших простора, које се прави укухавањем компота од сухих шљива и смокви. У овом случају ми смо искористили сухе шљиве, а густину и конзистенцију пудинга смо постигли тако што смо додали брашно. Екшијаш је јако здрав дезерт – закључује.

Празнична трпеза је централно место окупљања породица, пријатеља и родбине, а било да се на вашим трпезама нађу ова или нека друга јела, важно је да буду спремљена са посебном љубављу и да увек има и тањир више за оне који нису у могућности да себи приуште празнични ручак.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY