Берба малине у пуном јеку – Амел Ризвић задовољан овогодишњим родом

Берба малине у пуном јеку – Амел Ризвић задовољан овогодишњим родом

Берба малине је у пуном јеку на територији општине Пријепоље. Почетне прогнозе које су предвиђале да ће род бити преполовљен, због сушења изданака малине и умањења површине под засадима, нису се обистиниле јер се стање у многим малињацима поправило, каже руководилац општинске Службе за пољопривреду Ифет Хамзић. Један од произвођача, чији се малињак налази у Залугу, а који је задовољан овогодишњим приносом је Амел Ризвић.

1625
0
SHARE

На парцели од око 20-ак ари у Залугу, Амел Ризвић из Пријепоља, има засад од око 6.000 садница малине. Берба је при крају,а досадашњи принос износи нешто више од четири тоне.

Малињак имам седам осам година и презадовољан сам. Задње две три године је цена лоша, ове године су повећали, али опет цена није задовољавајућа. Велики су трошкови ако хоћете да вам малина буде добра. Ми смо презадовољни с обзиром да је ове године доста малињака у општини Пријепоље уништено, што због цене што због временских прилика. У Залугу, у овом пољу, су опстала два три малињака. С обзиром да је цена била лоша прошле године, сви су мало улагали, мало радили, нису се надали заради – каже Амел Ризвић и истиче да је он радио као и свих претходних година, због чега претпоставља да је малина и опстала.

Да „црвено злато“ не сија старим сјајем, јасно је већ неколико година уназад када су почели проблеми са ниском откупном ценом малине, а ни временски услови нису погодовали развоју ове воћарске културе. Велики трошкови у производњи, као и током бербе, разлози су због којих и Амел Ризвић размишља да смањи свој засад.

Плаћамо 100 динара по гајби. Ако је сада малина 140-150 динара, берачу иде 70 одсто од онога што он набере. Наравно, ту су трошкови пред бербу, после бербе тако да је наше око 40 одсто, али како нема другог посла, боримо се и надамо се бољем – каже Амел Ризвић чија је супруга запослена, али, како каже, од једне плате се не може живети.

Овогодишњи принос малине у општини Пријепоље неће достићи прошлогодишњих 5.000 тона, јер ће род бити умањен за око 30 одсто, каже руководилац општинске Службе за пољопривреду Ифет Хамзић. Према његовим речима, у многим засадима је стање много боље у односу на почетак године и припремне радове, и то нарочито у вишим надморским пределима где је малина изузетног квалитета.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY