Чувамо ли реке или их само загађујемо?

Пријепоље спада у ретку групу градова који се могу похвалити великим богатством река, али без довољно бриге о чувању тог значајног природног ресурса. На међународни дан река, који се обележава 14. марта реке у Пријепољу су у веома лошем стању.

417
0
SHARE

Свој дан највећа река у општини Пријепоље дочекује затрпана тонама и тонама отпада. Ништа боље није ни на притокама Лима, међу којима су највеће Милешевка и Сељашница. О еколошкој свести грађана и грађанки у општини и граду смештеном на ушћу две реке, скоро да је сувишно говорити. Довољно говоре несанитарна депонија у Стањевинама и призори обала Лима у самом центру града, који осликавају његову судбину.

Већих проблема у водоснабдевању у општини Пријепоље, за сада нема, за разлику од неких градова у Србији где вода није за пиће. Можда је то разлог зашто многи не цене природне ресурсе којима располажемо.

Велики загађивач вода у Србији су, поред индустријских и комуналних отпадних вода, и неуређене депоније. Вода и отпад су чврсто повезани, јер сваки отпад доспева и до подземних вода, преко којих отрови и канцерогене материје  могу доспети у пијаћу воду. Баш таква, несанитарна депонија Стањевине, постоји на самој обали Лима већ 20 година и представља ризик првог реда за здравље становништва. Некада се много више водило рачуна о заштити животне средине, кажу наши суграђани.

Србија има довољно природних ресурса да обезбеди неопходне количине воде за своје становништво, сматрају стручњаци. Ипак, будућност не одређује само природа, већ и свест људи и активности надлежних органа, да се смањи загађење постојећих извора и подигне на високи ниво управљање нашим водним ресурсима. Ово треба имати на уму када се зна да се већ сада вредност капи воде у многим земљама не може мерити ни златом, ни новцем, а предвиђања кажу да ће се у будућности око воде, водити ратови.

Шта грађани и грађанке Пријепоља кажу о стању река у Пријепољу, погледајте у видео прилогу:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY