Да ли је санација пута код Хисарџичког потока на помолу?

Да ли је санација пута код Хисарџичког потока на помолу?

Члан општинског већа општине Пријепоље Едиб Кајевић каже да се проблем клизишта на путу за Хисарџик не може решити само изградњом потпорног зида, већ је неопходна санација целе деонице те саобраћајнице.

Последњих пет година колико овај проблем постоји, више пута смо покушавали да санирамо ту деоницу. Једном је био чак и уговор потписан са једно фирмом, али није дошло до реализације. Надлежни из општине су заједно са представницима и инжењерима Канцеларије за јавна улагања обишли терен. Они су констатовали колика су оштећења и закључили да не може пут да се санира без израде пројектно-техничке документације. Пројекат мора да се уради због статике која је на терену, односно збок константног одроњавања пута – каже Едиб Кајевић, члан ОВ општине Пријепоље.

Општина је до сада имала три неуспешна тендера за израду пројекта за санацију ове деонице пута.

На четврти позив који је расписан средином септембра јавиле су се две пројектантске куће – једна је из Ваљева, а друга из Краљева. Отварање понуда је било 14. октобра, а сад је у току њихова оцена. У току недеље, када се уради економска оцена тих понуда, одабраћемо извођача. Кад пројекат буде урађен, он се доставља Канцеларији за јавна улагања, која је за ову намену издвојила четири милиона динара – прецизира.

Радови морају обухватити постављање цеви које би одводиле бујицу, како опет не би дошло до оштећења потпорног зида. Кајевић истиче да се законске процедуре и рокови морају испоштовати, али да ће до санације доћи у најкраћем могућем року.

Мештани су апсолутно у праву. Пут толико година стоји у таквом стању и угрожава њихову безбедност. Наложили смо саобраћајном инспектору да се поставе одређени саобраћајни знаци, како би се пут обезбедио и возачи упозорили на клизиште. Све док пројекат не буде урађен и прослеђен Канцеларији за јавна улагања која је инвеститор, стање ће бити онако како јесте – ми ништа тренутно не можемо да урадимо. Главни проблем због ког је толико времена требало за санацију је био што се на прва три јавна позива за пројектовање нико није јавио. Образложење пројектаната је било да је то доста захтеван терен и да пројекат изискује доста посла и зато је по овом четвртом позиву за пројектовање опредељено преко 600 хиљада динара – презизира.

Кајевић каже да би уговор са пројектантом требало да буде потписан до краја ове недеље, а до краја новембра очекује да ће пројекат бити готов. Да ли ће радови почети зимус или на пролеће зависиће искључиво од временских услова, истиче Кајевић.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци