Дан српске дијаспоре – без подршке из иностранства у Пријепољу би се још горе живело

Дан српске дијаспоре – без подршке из иностранства у Пријепољу би се још горе живело

Подаци Републичког завода за статистику кажу да у Србији живи 6.2 милиона становника, у Републици Српској 1.2 милиона, у Црној Гори 182 хиљаде становника, а готово четири милиона грађана и грађанки Србије данас је у расејању. Највећа дијаспора је у Сједињеним америчким државама где је око 650 хиљада особа пореклом из Србије. Када је реч о Европи, највише људи из наше земље има у Немачкој – 450 хиљада, па у Аустрији – 300 хиљада, док је у Швајцарској скоро 200 хиљада особа пореклом из Србије.

Не постоје тачни подаци колико је Пријепољаца и Пријепољки у иностранству, али податак да је општина између пописа 2002. и 2011. године изгубила 4 475 становника говори у прилог тврдњи да се из године у годину тај број стално повећава.

Према подацима Светског економског форума, Србија је по такозваном одливу мозгова на највишем месту у Европи. Просечна старост миграната је 34,7 година, што их чини знатно млађима у односу на укупно становништво Србије, које је у просеку старо 42,2 године.

Карту у једном смеру најчешће купују медицинске сестре и техничари, возачи, кувари и геронтодомаћице, али и они са вишом и високом школом, пре свега лекари, стоматолози, економисти, архитекте и физиотерапеути. Ипак, подаци говоре да Срби у дијаспори најчешће раде такозване тешке послове – мушкарци су обично запослени на грађевини, а жене на пословима одржавања, док су многи запослење нашли и у производним фирмама.

У којој мери особе из дијаспоре подржавају своје рођаке и породицу у Пријепољу послушајте у анкети:

 

Подели на мрежама

Повезани чланци