Демир Мекић: Како сам хоби претворио у занимање

Демир Мекић: Како сам хоби претворио у занимање

Млади успешни људи који су потекли из Пријепоља и доказали се и још увек доказују и признати су у свом послу ван граница родног краја увек су нам у фокусу као добри примери другим младим људима. Један такав пример је Демир Мекић, тренер и омладински радник који се већ дванаест година бави едукацијама младих кроз рад у организацијама цивилног сектора.

SHARE

Данас, у улози едукатора на радионицама за ђаке пријепољских средњих школа, некада овај, дипломирани социолог у позицији ових младих људи који стичу неформална знања. Одатле је све и почело.

Занимало ме је шта су те радионице и некако се то закачило за мене. Већ у следећем тренутку уписао сам социологију јер су ме занимале те друштвене теме, и све што има везе са друштвеним групама, поготово осетљивим групама. Током студирања сам се повезао са људима који су се бавили оним чиме сам и ја хтео да се бавим, а то су едукације у неформалном образовању и некако је све кренуло својим током. У неком тренутку сам ја почео да радим оно што су мене учили, добио сам сертификате да могу то да спроводим, поклопило се са мојим формалним образовањем и ево већ 12 година сам тренер и едукатор у неформалном образовању – објашњава нам Демир како је свој хоби претворио у посао.

Иза њега је до сада на стотине радионица на којима је младима приближавао теме дискриминације, предрасуда и насиља у друштву и начине како да то друштво мењају и учине инклузивнијим за осетљиве групе. Често, и увек са задовољством ради у свом родном крају.

Другачије ми је него у другим градовима. То су млади који су из школе у коју сам ја ишао, која се суочава са сличним изазовима, у смислу да ће отићи да студира и ради у неком другом граду. Некако сам емотивнији и увек се трудим да урадим што више са њима на радионицама. Стално говорим да је наша омладина врло мудра, добро зна шта хоће, шта неће, али врло често не зна шта све може и чиме све могу да се баве – искрен је Демир Мекић.

Управо је на радионицама које су реализоване у Пријепољу, Новом Пазару и Сјеници настао анимирани филм Алма, који се бави родно заснованим стереотипима, а који је постигао запажен успех на разним фестивалима.

Демирова порука младим људима је да препознају своје способности и сами креирају могућности, стварају прилике и мењају друштво по својој мери.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY