Десет година ТВ Форум – Изазови и странпутице у медијима у Србији

Десет година ТВ Форум – Изазови и странпутице у медијима у Србији

У оквиру обележавања свог јубилеја, ТВ Форум је организовала Округли сто под називом „Медији у Србији - изазови и странпутице“, са две теме „Медијске слободе – услов поштовања људских права и демократизације друштва“ и „Жене у медијима – феминизација професије и таблоидизација тема о женама“.

514
0
SHARE

Прва телевизија цивилног сектора у Србији и прва телевизија на Балкану коју су основале жене, свој јубилеј обележава низом активности. Једна од њих је округли сто посвећен тренутном стању у медијима, као и медијској слици жене, који је окупио новинаре и новинарке националних и локалних медија из Београда, Горњег Милановца, Чачка, представнике медијских удружења, представнике Мисије ОЕБС – а у Србији и невладиних организација.

Увек ми је драго да дођем у ТВ Форум зато што је то медиј који се не бори за опстанак већ опстаје природно, зато што има ту спрегу са грађанима која је неопходан фактор за постојање било ког медија и локалног актера – истакла је шефица Одељења за медије Мисије ОЕБС – а у Србији Гордана Јанковић.

Директор недељника „Време“ Стеван Ристић каже да је огромно задовољство бити у Пријепољу ових дана када ТВ Форум слави 10 година, а Форум жена 18 година што је озбиљна и херојска ствар.

То нису обичних 10 или 18 година већ су то тешке, преломне године на политичком и медијском пољу, о којима ће вероватно и историја дати своју реч – рекао је директор недељника „Време“ Стеван Ристић. 

Павле Димитријевић из организације ЦРТА сматра да је највећи успех ТВ Форум то што ради са грађанима.

Са народом и над народом се влада, а грађани имају своја права и обавезе и са грађанима је потпуно другачији концепт функционисања друштва и државе – закључио је Димитријевић.

Изазови и странпутице у медијима у Србији су вишеструки, оцењено је на округлом столу. Константни притисци, најчешће финансијске природе, као и непримењивање закона, суштински су проблеми медија. На округлом столу је речено и да ће Група за слободу медија, која је престала са радом због губитка поверења у државу, поново почети да ради у пуном саставу.

После огромног позитивног утицаја Мисије ОЕБС -а у Србији све асоцијације и удружења су се договорила да се вратимо и дамо шансу Споразуму за безбедност новинара јер сматрамо да је то једна од важних ствари у овом времену – објаснио је Ристић уз напомену да он није за то да новинари добију статус службеног лица, али свакако заслужују већу заштиту.

Шефица медијског одељења Мисије ОЕБС -а у Србији каже да квалитетни медији, попут ТВ Форум, помажу грађанима да разумеју како функционише демократија.

Гомила прописа постоји, али нико се не понаша у складу са правилима. Као грађани морамо да будемо свесни одговорности и да позивамо на одговорност оне који у наше име нешто раде – каже Димитријевић.

У другом делу округлог стола, који је организован у ресторану „Кањон“, било је речи о Женама у медијима – феминизацији професије и таблоидизацији тема о женама.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY