SHARE

За обичан снимак плућа рендген апаратом пацијенти из Пријепоља одлазе у Прибој или друге околне градове. Осим утрошеног времена проблем су и трошкови превоза, који се не надокнађују, а који многим пацијентима представљају велики издатак. Разлог је већ три године неисправан рендген апарат.

То је неко претходно набавио рендген који апсолутно није одговарајући. Има много старијих рендген апарата од овог у другим установамама, Домовима здравља и болницама али га неко није тада добро осмислио када је био тендер. Одржавање је јако скупо, а често се квари. То нам је један од приоритета када је у питању набавка опреме. Сигурана сам да ћемо до краја године добити нови рендген апарат – рекао нам је директор Здравственог центра Ужице др Милош Божовић.

Одлазак у Прибој или Сјеницу већ годину и по дана постала је уобичајена пракса и за све оне којима је неопходна помоћ очног лекара, јер управо толико дуго општа болница у Пријепољу нема офтамолга. Неће га имати минимум још три године, колико је потребно да се заврши специјализација која је у току. Према речима Божовића ово је проблем са којим се Здравствени центар Ужице суочава на целом Златиборском округу.

Проблем је што није прављен добар избор за специјализацију. Ту је и могућност одласка у приватну праксу тако да је то неки природни одлив. Да би добили једног специјалисту потребне су минимум 3-4 године, а ако је у питању жена морамо рачунати и на породиљско одсуство тако да то није тако једноставно. Да имамо могућности ја бих из Ужица или из Прибоја послао офтамолога али смо и ми ограничени – каже директор Здравственог центра Ужице.

Још један проблем који мучи грађане и грађанке Пријепоља јесте честа несташица реагенаса за поједине анализе крви у лабораторији Опште болнице па су приморани да иду у приватне лабораторије.

У оквиру Здравственог центра Ужице од 200 милиона за набавку санитетског материјала више од 60 одсто је за реагенсе. Свакој устнови на располагању је одређена количина реагенаса али највећи проблем је је што не постоји критеријум шта је битно. Анализе се врше неселективно и често се понављају. Неко тражи анализе, а и не погледа их. О томе говори податак  да се 25 одсто разних анализа не подигне из лабораторија. Толико о томе колико смо рационални у потрошњи – истакао је Божовић. 

Директор Здравственог центра Ужице најавио је да би до краја године Општа болница у Пријепољу требало да добије скенер који би, како каже, у великој мери растеретио рад скенера у Ужицу и смањио листе чекања.

Од Министарства здравља имамо то обећање тако да, ако буде, а биће централна набавка 40 скенера за 40 болница, ја се надам да ће један скенер стићи у Општу болницу у Пријепољу – оптимиста је др Божовић.

Реализацијом актуелних и најављених инвестиција и решавањем тренутних проблема  Пријепоље би требало да буде корак ближе да, новим планом мрежа у неком наредном периоду, добије свој здравствени центар.

Опширније у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY