SHARE

Иако је тешко одолети празничним ђаконијама, за време празника, као и целе године, исхрана би требало да буде разноврсна, умерена и редовна.

Треба да конзумирамо храну која нема много масти, угљених хидрата, да није слана, јер у току празника имамо изобиље такве хране. Онда пацијенти, који се лече од хроничних болести, као што су повишен притисак и кардиовасуларне болести, дијабетес, често буду у ситуацији да им узимањe ове хране узрокује скок шећера у крви, крвног притиска, а особама које нису раније имале неке тегобе – нелагодности при варењу и надимање. Да би се то избегло, неопходна је умереност – саветује др Аниса Ровчанин.

Докторка Ровчанин апелује и на умереност приликом конзумирања алкохолних и енергетских пића, који могу изазвати озбиљне здравствене проблеме.

Расположење не зависи од алкохола, већ од друштва са којим се проводе празници. Такође, особе које конзумирају енергетска пића треба да буду опрезне, јер већа количина може довести до убрзаног лупања срца – додаје докторка.

Уколико ипак дође до здравстених тегоба, Служба хитне медицинске помоћи радиће пуним капацитетом и у новогодишњој ноћи, као и у време божићних празника.

Више у видео прилогу:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY