Другарство нема границе – деца из две београдске школе у посети Пријепољу

Другарство нема границе – деца из две београдске школе у посети Пријепољу

Поводом обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве и манастира Милешеве, гости Епархије милешевске и Пријепоља су деца из основних школа "Др Драган Херцог" и "Миодраг Матић" из Београда. Током петодневне посете и школе у природи планиран је обилазак значајних културних и верских објеката, а данас су се дружили са децом из ОШ „Свети Сава“ у Бостанима.

798
0
SHARE

Гости из Београда извели су пригодан програм за своје домаћине, ђаке основне школе „Свети Сава“, са којима су заједно отпевали Химну Светом Сави. У посету Пријепољу дошла су деца из јединствене Основне школе „Др Драган Херцог“ и школе „Миодраг Матић“, која образује децу са церебралном парализом.

Ми смо дошли у Епархију милешевску и град Пријепоље поводом обележавања осам векова аутокефалности Српске православне цркве и манастира Милешеве. Школа „Др Драган Херцог“ постоји већ 50 година и иста је као и све друге основне школе. Једина разлика је што се настава изводи на београдским клиникама, уместо у учионицама настава се одржава у болничким собама – прича вероучитељка Милица Ракић.

Деца, али и њихови родитељи су препуни утисака и позитивних реакција. Међу стварима које наводе као најзанимљивије су посета Музеју у коме је један део посвећен прослављеном кошаркашу Владу Дивцу, као и посета основној школи „Свети Сава“.

Одушевљени су и родитељи и захвални што су њихова деца имала прилику да посете овај крај. Зорица Шћекић каже да је свако дете специфично на свој начин, али да је ово путовање на њих утицало веома позитивно.

У Пријепоље је стигао и Георгије Терзић, добар друг деце из ове две школе, који их је упознао сасвим случајно, а који их сада стално прати и свира и пева са њима.

Велику подршку организаторима пута и боравка у Пријепољу, пружају и два волонтера, студенти Богословског факултета у Београду.

Током петодневног боравка у Пријепољу предвиђена је посета бројним културним и верским знаменитостима овог краја, а деца су већ обишла манастирску ризницу Милешеве, Музеј, цркву Светог Василија Острошког, тунел у коме је сниман филм Лепа села, лепо горе, а и прешли су преко висећег моста што је за њих био посебан доживљај.

Више у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY