Епископ милешевски г. Атанасије: Преображење има поруку за сва времена (ВИДЕО)

Српска православна црква и верници у недељу, 19. августа, обележавају Преображење Господње, које у црквеном календару и међу верницима има изузетан значај.

684
0
SHARE

Празник Преображења Господњег се у православљу  убраја у 12 великих Христових празника и посвећен је сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када он најављује своје страдање и славу и када се Христова божанска природа први пут учинила видљивом. Како каже хришћанско предање, Христос се на гори Тавор пред апостолима Јаковом, Петром и Јованом преобразио и засијао као сунчева светлост.

Владика Атанасије каже да Преображење има поруку за сва времена и истиче да нам је Господ Христос показао да заједно иду у нашем животу светлост и тама, слава и понижење, крст и васкрсење. Не само да иду заједно него и не могу једно без другога.

Владика Атанасије ће у суботу служити Свету архијерејску литургију у манастиру Милешева са почетком у 7 сати док ће у недељу служити у Цркви Светог Преображења Господњег у Радоињи, где литургија почиње у 9 сати.

Преображење пада увек у време Госпојинског поста. Зато је празнична трпеза увек посна, обогаћена рибом и вином. На Преображење у цркви се освећује грожђе и дели народу у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. У крајевима где нема грожђа, освећује се друго воће. У народу се обично каже да се на овај празник преображава и лист у гори и камен у води, те да од Преображења углавном више нема великих врућина. Такође, некад се веровало да је Преображење последњи дан за купање у рекама, јер се за овај празник везује и смена годишњих доба.

Комплетну беседу Епископа милешевског г. Атанасија погледајте у прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY