„ЕС Комерц“ шири круг органских пољопривредних произвођача

У оквиру „Зимске школе пољопривреде“ компаније „ЕС Комерц“, одржано је централно предавање посвећено органској пољопривредној производњи. Идеја је да се што већи број пољопривредних произвођача определи за овај вид узгајања воћа и поврћа, које би касније имало сигуран пласман кроз ову пријепољску фирму. Предавање је организовано у сарадњи са удружењем „Сербиа органика“.

800
0
SHARE

Акценат предавања одржаног у Дому културе стављен је на производњу органске малине и купине и поврћа, пре свега цвекле и шаргарепе. Дипл. инж. пољопривреде Микота Томашевић из компаније „ЕС Комерц“ каже да су предавачи професори Милан Угриновић и Слободан Миленковић еминентни стручњаци у области органске производње, а да је циљ ових предавања да анимирају што већи број пријепољских пољопривредних произвођача за органску производњу воћа и поврћа.

Компанија „ЕС Комерц“ има велике планове у вези органске производње, пре свега када је у питању даља прерада органских производа, каже Томашевић.

Проф. др Слободан Миленковић каже да је овај крај предодређен за узгајање органских производа за којима на светском тржишту константно расте потражња. Додаје да постоје органски препарати за третирање биљака, који доприносе високим приносима, па је неоправдан страх пољопривредника да ће са органском производњом имати мање приносе од досадашњих.

Миленковић каже и да је најбоље определити се за органску производњу малине од самог почетка,  али се и обични засади могу превести у органске након прелазног периода који траје три године. Професор додаје и да сигуран пласман и добра цена не смеју бити једини мотив за органску производњу.

Да интересовање у Пријепољу постоји показало је присуство великог броја пољопривредних произвођача. Прошле године „ЕС Комерц“ је за органску производњу малине сертификовао око 60 произвођача на простору Завинограђа и Ђуровог Брда, који су већ произвели прве количине органске малине. Ове године ће се тај број проширити са новим кооперантима на простору Осоја, Бара и Звијезда. Цена органске малине зависи од тржишних услова али је уобичајено да буде за око 30 одсто виша од цене обичне малине.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY