Где пријепољски предшколци морају да иду код очног лекара?

У оквиру обавезног систематског прегледа за упис у први разред основне школе је и преглед вида. Чињеница да у Дому здравља Пријепоље више не ради очни лекар, отежава процедуру добијања потврде о лекарском прегледу. 362 деце колико би у нашој општини требало да упише први разред ове године на преглед мора ићи у Дом здравља у Прибој и Сјеницу или у приватну офтамолошку ординацију.

SHARE

Недовољан број очних лекара у општинама које покрива Здравствени центар Ужице, међу којима је и Дом здравља у Пријепољу у ком се више од две године не врше ови специјалистички прегледи, отежава грађанима и грађанкама коришћење задравствених услуга. Родитељи који би до јуна требало да упишу децу у први разред, у склопу обавезног систематског прегледа морају децу да воде код офталмолога у Прибој и Сјеницу или приватно.

Телевизији Форум су се обратили родитељи предшколаца који тврде да су више пута покушали да се обрате директору Дома здравља у Пријепољу како би нашли решење. Сматрају да путовање у Прибој или Сјеницу, као и обављање прегледа у приватној пракси, намеће додатне трошкове.

Триста шедесет двоје деце треба да се упише у пријепољској општини. 362 помножено са 2500 динара, колико је преглед код приватног офталмолога, су лепе паре, а за нас је то много. За сад, ја своје дете сигурно нећу прегледати код приватног лекара, јер све своје обазе према држави измирујем. Радим сам, имам троје деце, супруга не ради, живим и на селу и у граду, радим, борим се… Сматрам да може ово да се организује, пошто ово није мали број деце. Ако не може држава да изађе у сусрет деци, не знам како ће старијим генерацијама – пита се родитељ предшколца из Ивања Бориша Свичевић.

Да је велики број родитеља сагласан са њима да је ово велики трошак, тврди Александра Глишевић, чија ћерка би такође на јесен требало да пође у школу.

Ипак, ја као самохрана мајка мислим да је то заиста много и да треба да се нађе неко решење. Као што је организовано у другим градовима, било би добро да лекари дођу код нас и да се све то лепо заврши – додаје Александра Глишевић.

Како су нам рекли у Дому здравља у Новој Вароши, за потребе систематских прегледа предшколаца очни лекар из Сјенице у договору са педијатрима долази три пута месечно.

Портпаролка ЗЦ Ужице Данијела Васиљевић нам је рекла да покушавају да ову ситуацију реше тако што би једном недељно специјалиста из Прибоја или Сјенице долазио због систематских прегледа, што није једноставно, јер сви лекари имају већ заказане пацијенте. Тренутно изабрани педијатри у Пријепољу заказују прегледе у Сјеници и Прибоју где, тврде, има слободних термина. Када буду имали тачне информације о доласку очних лекара у Пријепоље, обавестиће родитеље.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY