SHARE

Уместо редовног часа хемије, у сусрет Дану планете Земље, уличном акцијом „Чувајмо лепоту нашег града“ ђаци одељења четврто један су својим суграђанима и суграђанкама послали поруку о важности очувања животне средине.

Ми као одељење IV1 Пријепољске гимназије смо се данас окупили поводом Дана планете Земље, који се обележава сваке године 22. априла. На овај начин смо хтели да нашим суграђанима поручимо колико је битно да заштитимо нашу животну средину, јер је то нешто што остављамо нашим потомцима и да свако од нас може да да свој мали допринос за ову планету – истиче Ена Фазлић, ученица 4. разреда Пријепољске гимназије.

Њен друг из одељења Стефан Гојачанин истиче да је рециклажа веома важна, али и да је у Пријепољу и околини заступљена у веома малом проценту. Он додаје и да је погрешно што се дивље депоније, којих је доста у Пријепољу, уопште се не санкционишу, што доста лоше утиче по наш екосистем.

Циљ наше акције која носи назив „Чувајмо лепоту нашег града“ је да укаже на важност потребе да штитимо, чувамо и волимо средину у којој живимо и да је пставимо лепом и здравом за нараштаје који долазе – каже Јелена Ћубић, професорица хемије која је и подстакла ђаке да на овакав начин обелже Дан планете.

Ученици и ученице су Пријепољцима и Пријепољкама делили информативне летке који упозоравају на последице непрописног одлагања отпада и загађења ваздуха и воде.

Важно је да наши суграђани и суграђанке знају да је само један проценат од укупне количине воде на Земљи добра за пиће. Дивље депоније које се налазе у нашим селима, нашим планинама где су извори су јако штетне. 41% укупних смртних случајева који су изазвани раком плућа или можданим ударом узроковани су, заправо, загађењем ваздуха. Пластика и лименке се разграђује до хиљаду година и зато сматрам да грађани треба да знају те податке пре него баце отпад у природу. Иде и Први мај, када сви волимо да идемо на излете, па овом приликом поручујем свима да покупе своје смеће, а не да га остављају за собом – истиче професорица Ћубић.

Акцију је подржала и Туристичка организација Пријепоља, а ђаци на празник планете поручују свима да бригом о животној средини бринемо и о очувању свог здравља, као и здравља будућих покољења.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY