Горан Чпајак: На 46. сазиву Уметничке колоније Милешева очекујемо 12 уметника

Последња недеља августа резервисана је за један од најзначајнијих културних догађаја у нашој општини – Уметничку колнију Милешева. Првим састанаком уметничког савета, почеле су припреме за 46. сазив Колоније.

451
0
SHARE

Чланови уметничког савета разматрали су списак потенцијалних учесника  46. сазива уметничке колоније Милешева и одлучили да ће се држати старог концепта. Очекује се долазак око 12 уметника из земље и иностранства.

Ове године смо направили мало шири списак, због тога што људи понекад одустану у задњем моменту – каже  уметнички директор Ликовне колоније Милешева Горан Чпајак.

Прошле године почело се са пословима који се односе на конзервацију и рестаурацију радова из легата Колоније  од њеног настанка, која броји више од 300 уметничких дела.

Прошле године је направљена анализа оштећења радова и програм њихове рестаурације и конзервације. Ове године ћемо почети директно да се бавимо самом конзервацијом. То ће радити 2-3 студента и ментор у току самог одржавања Колоније. Углавном ће се радити радови који су мање оштећени. За радове који су више оштећени, за које су потребне пресе или вакуми, њихово рестаурирање ће се вероватно преместити у Београд на неко време. За неколико година имаћемо сређену ситуацију што се тиче колекције – истиче Чпајак.

И ове, као и претходне године, изостала је финансијска подршка Министарства културе и информисања за Уметничку колонију Милешева. То нипошто неће утицати на квалитет Колоније, истиче наш саговорник, као и да су досадашње колоније организоване на високом нивоу, упркос лимитираним средствима.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY