SHARE

Душанка је самохрана мајка из Нове Вароши која се суочавала са бројним проблемима, а највећу помоћ, како каже, дугује Центру за социјални рад који јој је помогао да ишколује сина који је захваљујући њима завршио Машински факултет и убрзо након тога добио запослење.

Да је положај самохраних родитеља у друштву тежак и да се може и мора унапредити слажу се анкетирани грађани и грађанке Нове Вароши који су током уличне акције истакли да су недостатак финансијске помоћи, небрига другог родитеља и незапосленосз највећи проблеми са којима се они суочавају.

Удружење самохраних родитеља „Пан“ из Нове Вароши основано је 2011. године. Основни циљ је био окупити самохране родитеље и видети какви су њихови проблеми.

У самом старту смо акценат ставили више на потребе деце самохраних родитеља него на саме родитеље. Проблеми са којима се свакодневно суочавају самохрани родитељи су бројни. У то време, пошто је ово патријархална средина, било је срамота посетити Центар за социјални рад, било је ту и циничног става према самохраним родитељима, урушавање достојанства, процењивање материјалне ситуације на основу њиховог физичког изгледа, немогућност запошљавањаи и још много других проблема које смо ми покушали да решимо – каже  чланица Удружења самохраних родитеља „Пан“Фехима Ибишбеговић.

Фехима je чланица Удружења од самог оснивања. Иако није имала финансијских проблема, њу су у самосталном одгајању детета, мучиле друге бриге.

Мени је требала стручна помоћ психолога или психијатра, некога ко би ми објасни на који начин да подижем дете, да објасним детету зашто му је ускраћен живот са другим родитељем.То су неки врло озбиљни проблеми који остављају касније последице по само дете – истакла је Фехима.

Допринос унапређењу положаја самохраних родитеља и елиминацији дискриминације у општинама Југозападне Србије различитим активностима дао је Форум жена Пријепоља.

Међу циљевима и активностима које смо спроводили су и информисање шире јавности, односно грађана и грађанки кроз медијску кампању, сензибилисање доносиоца одлука и представника бизнис сектора о запошљавању, њиховом тренутном положају и значају подршке како бисмо заједно допринели унапређењу њиховог положаја – истакла је координаторка пројекта и чланица Форума жена Пријепоља Сања Малешић.

Улична акција је изазвала велику пажњу грађана и грађанки Нове Вароши, а опширније о томе шта су рекли погледајте у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY