SHARE

Грип је сезонска болест чији се долазак сваке године очекује са наступањем хладних дана и боравком  у затвореним просторијама. Најбрже се шири по јавном превозу и колективима са више запослених, школама и вртићима. Често може да изазове компликације опасне по живот, нарочито код старијих особа или хроничних болесника. Поред широког спектра помоћних супстанци и витамина, које многи купују у апотекама или продавницама здраве хране, највећи број наших суграђана и суграђанки су поборници прирoдне заштите од грипа.

Према препорукама здравствене организације једина права мера превенције против овог вируса јесте имунизација.

Став је да они пацијенти који су примили вакцину имају или знатно мање симптоме или уопште не оболевају. Значи, иако дође до заражености вирусом симптоми су блажи. За сада то је једина права превенција, а од других мера ту су здрав начин живота, лагана физичка активност и проветравање просторија – каже специјалисткиња опште медицине Лејла Колџић.

Своје мишљење о вакцинацији имају и грађани и грађанке Пријепоља. Већина нема искуства са вакцинацијом, док неки сматрају да вакцину треба да приме само старије особе и хронични болесници.

Идеално време за вакцинацију против грипа је у октобру, пре ширења вируса, сматрају епидемиолози.

Анкету погледајте у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY