SHARE

У Служби хитне медицинске помоћи пријепољског дома здравља кажу да су свој рад на терену успели да прилагоде временским условима.

Спорије се стиже до позиваоца, посебно у условима када не може аутом да се дође до болесника. Тада се иде пешке и болесник се носи или на носилима или на кардиолошкој столици. То представља дискомфор за пацијента, наравно, јер је изложен снегу и хладноћи док се носи до аута. Време, које је драгоцено за пацијента, на тај начин се неминовно губи, а ту је и физичко исцрпљивање екипе која ради, која мора да се врати и настави да помаже свим другим позиваоцима. У случају када је јако отежан приступ кући позиваоца, односно болесника, ангажују се расположиве снаге из најближе околине – комшије, пријатељи, рођаци, или институције специјализоване за то. Најчешће тражимо помоћ ватрогасаца, која никада заиста није изостајала. Уз помоћ тих снажних и добрих момака помогли смо одређеном броју људи у претходним годинама у оваквим условима – каже др Зага Ракоњац, шефица Одсека ХМП у Пријепољу.

Број позива и интервенција је повећан за 20 до 30%.

У повећаном броју позива има, морам да нагласим, злоупотреба, јер људи рачунају да је боље да буду прегледани у својој кући, са аспекта личног комфора, занемарујући при том потребе других људи, где смо ми, заиста, неопходни. Капацитети су исти као и у било ком другом периоду године, нису довољни ни за те периоде године, као ни сада, али се трудимо да недовољан број кадра, који иначе постоји у Хитној помоћи хронично, надокнадимо брзином, спретношћу и слично – каже др Ракоњац. 

Број 194 Пријепољци и Пријепољке су у последњих неколико дана најчешће позивали услед акутних погоршања хроничних стања код старијих особа, трауматизма (прелома), који се реално очекује у овом периоду године, повреда локомоторног система, повреда кукова или повреда кичме, које захтевају интервенцију на лицу места.

Рад Хитне помоћи је у одређеној мери олакшан изградњом надстрешнице испред главног улаза и уградњом сензорних врата, а и поред повећања броја позива, докторка Ракоњац каже да су екипе Хитне помоћи свим пацијентима и пацијенткињама у акутним стањима успеле да пруже благовремену и адекватну помоћ.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY