Интеркултурални квиз Комшиметар – Упознај културу и историју других народа

Колико млади познају културу, историју, обичаје и веру других народа са којима живе била је тема радионице коју је Мисијa ОЕБС-а у Србији организовала у Пријепољу у сарадњи са Канцеларијом за младе. Циљ радионица је да се на креативан и занимљив начин приближе разлике и умањи дискриминација према етничким групама у Србији.

SHARE

Радионице које се одржавају у оквиру пројекта Комишиметар, базиране су на моделу истоименог квиза који је започет у Бујановцу, а који има за циљ бољу информисаност и разумевање културе и историје наших комшија.

Овим радионицама које организујемо данас у Пријепољу, а које смо одржали већ у Прибоју, Новом Пазару, Бујановцу где је све и започело, Нишу, циљ је да добијемо што више питања која ће се користити за унапређење овог квиза који ће бити на интернету, објашњава Петар Прерадовић, вршњачки едукатор на пројекту Комшиметар.

Према речима вршњачких едукатора који воде радионице у мултиетничким срединама у Србији, овакав приступ је много допринео смањењу дискриминације и дистанце према етничким мањинама.

Наша радионица у Новом Пазару је трајала две недеље и прво смо попуњавали одређене укрштенице са постојећим знањем и након радионица. Резултати су били феноменални, сва битања су била попуњена. Доста тога је научено. Свако је имао неке предрасуде које су касније превазиђене и видимо да су те разлике само небитне ситнице јер ми сви ту жививмо заједно у овој земљи, каже Прерадовић.

Сарадња са канцеларијама за младе је у градовима у којима се реализује пројекат истакнута је као веома важна.

Млади ће радити на промовисању богате културе Србије и прикупљању материјала за интеркултурални квиз. Већ дужи низ година имамо заиста добру сарадњу са Мисијом ОЕБС-а у Србији и планирамо да ту сарадњу интезививрамо кроз радионице и акције које ћемо реализовати у наредном периоду, истиче координаторка КЗМ Пријепоље Милена Јовановић.

Радионице интеркултуралног разумевања део су пројекта „Сузбијање насилног екстремизма и радикализма“ који реализује Мисија ОЕБС-а у Србији.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY