SHARE

Мила Крповић из Пријепоља је предузетница већ 25 година, а њена фирма је синоним за поуздан и брз транспорт робе широм Европе.

1994. године почела сам са приватним бизнисом. Основала сам агенцију за транспорт робе у друмском саобраћају, јер нисам имала своје камионе. Убрзо сам купила камионе и почео је превоз њима. Сада имам 20 камиона и протектирницу за камионске гуме. Касније су ми се у бизнсу прикључили син и снајка, па смо сада прерасли у две веома велике компаније – каже Мила Крповић, власница фирме „Логистик поинт“.

Модни бренд Marija hand made је прерастао границе Србије, а уникатни одевни предмети од природних материјала инспирисани традицијом нашли су се на светским модним пистама. Њен рад награђен је Цветом успеха за жену змаја, Удружења пословних жена Србије.

Мила Крповић и Марија Иванковић Јуришић

По завршетку студија и повратку у свој родни град Шабац, није било посла за мене на тржишту рада Националне службе за запошљавање. Тада сам схватила да свој пут морам градити сама. Основала сам своју радионицу заједно са мамом – изнајмиле смо један локал, купиле разбој, нека основна средства која су била потребна за сам почетак и кренуле. Врло брзо је то наишло на један добар одзив, јер ако нешто радите на мало другачији начин и ако то осмислите на начин да је то људима пријемчиво, за очекивати је да ће ваш рад привући пажњу – објашњава Марија Иванковић Јуришић.

Како би оснажила пољопривреднице, помогла им да унапреде производњу хране и усаврше прераду, а затим и адекватно пласирају своје производе на тржиште, Малина Станојевић из Прибоја 2012. године са својим пријатељицама основала је Удружење „Сачувајмо село“.

Ми смо неко социјално предузетништво, социјални агро бизнис, нешто што не може да буде превазиђено никад, али је и много тешко. Кроз ово удружење ми смо радиле на подизању капацитета ових жена, да се материјално оснаже жене и да се промени свест заједнице уопште – каже Малина Станојевић, председница Удружења „Сачувајмо село“.

Тијана Секулић и Малина Станојевић

Тијана Секулић је у предузетничким водама више од једне деценије, а за успешан рад у својој Агенцији за консалтинг, маркетинг и дизајн 2008. године добила је признање „Цвет успеха за жену змаја“. Младим женама које се двоуме да ли да започну свој бизнис саветује да следе свој сан и помоћ потраже на интернету.

Ми доста времена проводимо на друштвеним мрежама, али заправо морамо посматрати како то можемо искористити за посао или за неку нашу каријеру. У последњих две – три године су настала и нека нова занимања, те је то нека шанса да, иако живимо овде где живимо, можемо да радимо и за стране и за домаће компаније, или да помогнемо нашем окружењу – истиче Тијана Секулић, власница Агенција за консалтинг, маркетинг и дизајн.

На семинару је истакнута вежност креативности и иновација, а полазнице су имале прилику да кроз тренинг Тијане Секулић, а и непосредне разговоре са предузетницама сазнају више о свету бизниса, унапреде своје предузетничке идеје и охрабре се да отпочну властити бизнис.

Више у видео прилогу:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY