Ивана Богићевић Леко: Солидарност, толеранција и другарство су синоними за Меморијал Бошко...

Ивана Богићевић Леко: Солидарност, толеранција и другарство су синоними за Меморијал Бошко Буха

Захваљујући петицији „Спречимо продају Меморијалног комплекса Бошко Буха“ у фебруару се одустало од продаје овог дела Угоститељско туристичког предузећа Путник. Иницијатори петиције боравили су у Пријепољу и обишли комплекс на Јабуци.

486
0
SHARE

Солидарност, толеранција, другарство, све су то синоними за антифашистичку борбу, али и вредности које носи Меморијални комплекс Бошко Буха, каже драмска педагошкиња Ивана Богићевић Леко. Сећа се да је 90-тих година долазила на кампове на Јабуку у којима су учествовала деца из региона.

Ивана Богићевић Леко
Већ три године радим на једном пројекту у Бујановцу, где ми децу водимо у дечије село Песталоци у Швајцарској. То је заправо швајцарска Јабука. Мени је жао да ми не негујемо на тај начин ове просторе у којима се негују такве вредности. Верујте ми да капацитет, број објеката и изглед природе на Јабуци, не одудара од тих Алпа у Песталоци селу – каже драмска педагошкиња Ивана Богићевић Леко.

За професора на Факултету политичких наука Ђорђа Павићевића, меморијални комплекс на Јабуци било је најлепше место за рад. Сматра да је комплекс на Јабуци пропао због дугогодишње небриге, али не неповратно.

Једно од најлепших места и за развој других активности које су позитивне и у здравом окружењу где су људи упућени једни у друге у прелепој природи – каже професор на Факултету политичких наука Ђорђе Павићевић.

Меморијални комплекс „Бошко Буха“ добио је статус непокретног добра од изузетног значаја Одлуком Народне скупштине Социјалистичке републике Србије из 1987. године. То је био и један од разлога да Ивана заједно са историчарком Сањом Петровић Тодосијевић покрену петицију да се спречи продаја, коју је потписало више од 1000 људи.

Мени је изгледало незамисливо да нешто што је заштићено четвртим ступњем Закона о заштити споменика културе, једнак степен заштите као манастир Милешева, може да оде на добош. Наша борба би се завршила иделано када би прво биле донете одлуке на нивоу државе да се то врати у власништво државе, да се да на управљање локалној средини. Ми мисломо да је најбољи могући начин да се управљање и у програмско креирање укључи што више атера – сматра Ивана.

Може да се оствари нешто што је самоодрживо, верује и професор Павићевић.

проф. др Ђорђе Павићевић
То значи да не би морало да се финансира из буџета, а то би имало и велику корист због чињенице да људи долазе ту да се друже, да се везују за тај град. Људи овде треба да буду свесни тога да је то нешто што јесте шанса да се привуку људи из различитих страна из Србије, али и шире – каже Павићевић.

Од 1991. године Меморијални комплекс Бошко Буха избирсан је из школског програма. У време Југославије, Јабука је после Kрагујевца, био најпосећенији меморијални центар у Србији.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY