Избори за националне савете националних мањина – извештаји новинара морају бити објективни

При извештавању о изборима за националне савете националних мањина, новинари морају извештавати објективно и непристрасно без обзира на притиске политичких странака, речено на округлом столу који су организовали ОЕБС и НУНС

339
0
SHARE

На редовним изборима за националне савете националних мањина, заказним за 4. новембар, бирају се 22 савета, а рок за пријаву изборних листа је 19. октобар. Како би медији што професионалније и објективније извештавали о овим изборима, Мисија ОЕБС-а у Србији и Независно удружење новинара Србије организовали су у Новом Пазару округли сто за новинаре и новинарке.

На округлом столу је речено да при извештавању о изборима за савете националних мањина новинари и новинарке треба да се држе новинарског етичког кодекса и професионалних стандарда. Пошто се ради о извештавању о једној осетљивој теми, посебно је важан инситут дужне пажње новинара, али и непристрасност и објективност.

Медији треба да извештавају о проблемима националних мањина, а не да служе као мегафон политичара и политичких партија. Новинари и новинарке су дужни да направе дистинкцију између мањинских и страначких питања – истакао је новинар Вукашин Обрадовић.

Обрадовић је додао да то није лак задатак јер ће притисака сигурно бити, али и да се нада да ће новинари и новинарке успети да се изборе са њима. На скупу је такође истакнуто да су избори важан тренутак за мањинске заједнице у Србији, а један од услова да све протекне у најбољем реду је и извештавање новинара без навијачких тонова и без сврставања у један или други табор.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY