Извештавање о корупцији претња безбедности новинара и новинарки

Колико је тешко локалним медијима да се баве истраживањем корупције, са којим се изазовима новинари и новинарке на том путу сусрећу и на који начин се могу заштити од лажних вести и пропаганде неке су од тема о којима се говорило на дводневном семинару који су организовали Форум жена Пријепоља и Телевизија Форум на Златару.

361
0
SHARE

Семинару је присуствовало 18 новинара и новинарки локалних медија, где су кроз конкретне примере радили на унапређењу својих професионалних и етичких стандарда у области истраживања и информисања о корупцији.

Бити истраживачки новинар у провинцији је најтеже могуће занимање који постоје тренутно када су медији у питању, јер је раскринкавање локалних моћника, шерифа и канала корупције заправо дирање у осиње гнездо. Када живите у провинцији, ви сте заправо покретна мета, јер вам знају породице, пријатеље, партнере и просто сте осуђени на једну врсту егзила и због тога је то најтежи посао који постоји – истиче новинар и публициста Александар Ђуричић.

Новинар „ГМинфо“ Петар Јеремић из Горњег Милановца каже да власт не преза да прети ни малолетној деци новинара и новинарки, плаше и оно мало клијената који се оглашавају у независним медијима и прете тужбама.

Притисака је толико да се ја бојим да смо се ми навикли на то и да имамо осећај да нам то иде у рок службе. Свако од нас се нажалост са тим носи како најбоље зна и уме, јер не постоји друштвени одговор на то, а ни политичка воља, која би морала да постоји уколико живимо у једној правној држави – каже новинарка Лозничких новина Зорица Вишњић.

Стојан Марковић из „Озон преса“ каже да је на локалу тешко бавити се информисањем уопште, а посебно истраживачким новинарством.

Тешко нађете саговорнике. Има оних и који хоће да дају неки податак, али не желе да то буде јавно обелодањено, посебно не да они буду саговорници или извор информација – истиче Марковић.

Новинар листа „Град“ из Крушевца Дејан Миладиновић каже да су новинари ти који сметају и стају на жуљ моћницима.

Ви сте ту неко лево сметало, које смета неким важним људима, функционерима, криминалцима… Ви задирете у њихове послове, сметате и увек постоји опасност да вам се нешто деси – закључује Миладиновић.

Истраживачки новинари и новинарке су изложени свакодневним притисцима, док финансијска зависност медија и ниске зараде утичу на њихову смелост да истражују коруптивне радње. Истраживачице и истраживаче додатно демотивише чињеница да иако открију и докажу неку коруптивну аферу, актери незаконитих радњи и малверзација често не сносе никакве последице и остају на својим функцијама.

Десило се ипак да смо пробудили неке младе људе, који су рођени на фејсбуку, и показали им да није у реду красти, да није у реду непотистички водити предузећа, да није у реду претити, женама се обраћати дрско и присиљавати их на одређене радње које оне не желе. Ова наша борба је некакао борба за здраву логику, за здрав живот. Ми живимо у 2019. години – истакао је Александар Ђуричић.

Упркос бројним притисцима, Богдана Ђусић, новинарка листа „Крагујевачке новине“, каже да новинари не би требало да имају право на демотивацију.

Мислим да увек треба да представљамо јавност и да је штитимо на тај начин. Наравно да је понекад обесхрабрујуће, али ми морамо наставити – каже Богдана Ђусић.

Семинар „Унапређење професионалних и етичких стандарда медија у области информисања о корупцији“ одржан је уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY