Јавни радови на чишћењу и уређењу града

Јавни радови на чишћењу и уређењу града

У оквиру Јавног конкурса за спровођење програма јавних радова који Национална служба за запошљавање реализује у сарадњи са општином Пријепоље, радно ангажовање добило је укупно 50 незапослених особа, за шта је издвојено 7 и по милиона динара. На радном ангажовању у трајању од четири месеца у Јавном комуналном предузећу Лим тренутно је 19 особа.

SHARE

Од средине маја у овом предузећу ангажовано је седам, а од јула још 12 радника на одржавању градских и зелених површина, уређењу водотокова и чишћењу кишних колектора.

То су радови који нису обухваћени редовним услугама и пословима Комуналног или неког другог предузећа, а у циљу су превенције обилних падавина и одржавању водотокова који су у центру града. Радимо уређење потока код болнице, код пијаце и МУП-а, Сарач потока, Радовановог, Алијиног и Пурића потока. Осим тога прочишћени су алпски захвати у неколико улица. Затим, уређење обалоутврда леве и десне обале Лима, а биће ангажовани на чишћењу ригола и сечењу шибља на путевима у приградским насељима који нису у редовном плану одржавања – објашњава руководилац РЈ Комунални објекти ЈКП „Лим“ Џевад Бегановић.

Радници ангажовани на овим пословима кажу да, иако посао није лак, свако запослење добро дође.

Након 26 година стажа, остао сам без посла, нажалост. Теже се долази до посла, ми смо већ људи у годинама који се боримо за то мало стажа да би обезбедили егзистенцију за старе дане. Имам дете на факултету и не бирам послове, принуђен сам да радим све што се понуди – прича један од ангажованих радника Миле Милошевић.

За његовог колегу, Сада Гојака који има 61 годину, ангажовање преко јавних радова значи и корак ближе до пензије.

Радио сам у Текстилном комбинату 33 године, ово ми је четврта година да сам ангажован на јавним радовима. Прљав посао јесте, али ради се. Треба ми још четири године стажа или старости до пензије, па да, ако и то буде једном да се пензионишем – каже Гојак.  

Програм јавних радова намењен је ангажовању теже запошљивих група на пословима одржавања и заштите живoтне средине и природе, социјална заштите и хуманитарног рада и одржавања и обнављања јавне инфраструктуре за који добијају накнаду од 22 хиљаде динара.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY