Промовисана књига др Надира Дацића о пљеваљском муфтији Хаџи Абдулаху Ајни еф. Бајрактаревићу: Човек толеранције и разумевања

Веома плодоносан живот и рад пљеваљаског муфтије Хаџи Абдулаха Ајни ефендије Бајрактаревића инспирисалу су професора Надира Дацића да о њему напише књигу. Истраживању је посветио више од годину дана, а до каквих је сазнања дошао представио је на промоцији књиге у Дому културе.

982
0
SHARE

Хаџи Абдулах Ајни еф. Бајрактаревић завршио је високе исламске студије у Цариграду, у Пљевиљма обављао дужности директора турске Руждије, имама џамије и професора у Медреси. На место пљеваљског муфтије долази 1930. године и наредних шест година обављаће ту дужност.

Године 1930. је донијет je нов устав Исламске заједнице Краљевине Југославије којим је обједињена Исламска заједница за територију те државе. Тим уставом формирана су два улема меџлиса – један са седиштем у Скопљу, други са седиштем у Сарајеву, и девет муфтијстава од којих је једно било Пљеваљско. До те године било је 52 муфтијства. Пљеваљско муфтијство имало је надлежност над територијом данашње Црне Горе и припадали су му још Пријепоље, Прибој и Нова Варош. 1936. године донијет је нов устав Исламске заједнице, којим је промjењена организациона структuра. Ајни ефендија је пензионисан, а 1950. године је умро у 103 години живота и укопан је у Пљевљима – истиче аутор др. Надир Дацић.

Дацић каже и како је у државном архиву Црне Горе нашао више од 1000 размењених преписки и докумената и на десетине фетви које је еф. Бајрактаревић слао за време док је био муфтија. Истиче и да се данас ретко може наћи неко ко говори арапски, турски и персијски језик, као што је знао Абдулах и да његов друштвени ангажман није био само у оквирима вере.

Не ради се о вјерском службенику у класичном смислу, већ је био активан у свим тадашњим друштвима а било их је више у Пљевљима. Учествовао је у раду многих културно – просветних и хуманитарних друштава.

Промоцији је присуствовао и Абдулахов унук Мехмед Бајрактаревић, диригент и професор Музичке школе у Сарајеву и том приликом рекао:

Почашћен сам тиме што је др Надир Дацић нашао за сходно да напише књигу о моме дједу који је уистину грандиозна личност свога времена. Ко и мало познаје историју тог вакта знаће да су то била јако турбулентна времена и да је јако тешко било опстати на овим просторима. То је човјек који памти Први и Други свјетски рат и Балканске ратове итд … У том времену било је јако тешко изградити суживот након силне крви која је пала. Ја сам поносан на свога дједа који је био један од тих људи, који је био човјек толеранције, разумјевања, који је био омиљен и код православаца и код муслимана, јер и свој живот је посветио управо томе: помирењу људи и поштивању онога другог и другачијег.

Хаџи Абдулах Ајни еф. Бајрактаревић рођен је 1848. године у Гоњем Вакуфу, а у својој тридесетој години живота досељава се у Пљевља након окупације Босне и Херцеговине од стране Аустроугарске.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY