Колико временске прилике утичу на приносе воћа?

Колико временске прилике утичу на приносе воћа?

Годишњи принос воћа у великој мери зависи од временских услова. Колико временске прилике овог пролећа одговарају воћу које се гаји на територији општине Пријепоље и какав род могу очекивати воћари, за ТВ Форум говори руководилац Пољопривредне службе у ОУ Пријепоље Ифет Хамзић.

354
0
SHARE

Нестабилно време, обилне падавине, прохладна јутра са приземним мразевима нису неуобичајени за мај, који важи за варијабилан месец, каже руководилац Пољопривредне службе у Пријепољу Ифет Хамзић. Према његовим речима, досадашње временске прилике нису утицале на умањење овогодишњег рода шљиве, јабуке и крушке, у воћњацима у којима су на време примењене адекватне мере заштите.

Што се тиче шљиве, најважније је било заштитити биљку од убушавања шљивине осе, тзв зумбе. Где нема тачке, где се тај црв није убушио тај плод ће доћи до зрења. С обзиром на честе падавине, они који су уграбили да заштите биљку, уз резидбу воћа, могу да очекују добар плод. Такође је и код јабуке и крушке добро стање. Треба обратити пажњу на појаву чађаве краставости, којој погодује овакво време, честа киша са повременим сунчаним интервалима – каже Ифет Хамзић, руководилац Пољопривредне службе у Пријепољу.

У пролеће пчелe су веома активне, због чега се хемијска средства морају врло обазриво користити. Иако је прскање појединих воћних врста углавном завршено, сезона заштите прскањем у малињацима тек предстоји.

Апелујем на воћаре да обрате пажњу када и у које време врше заштиту биља. Пчеле су веома битан фактор у опрашивању воћа. Када би воћари знали колико им доноси приноса по комаду само једна пчела многи више би обратили пажњу на њих – каже Хамзић уз савет да прскање треба обављати у касним предвечерњим часовима и када нема цвећа испод биљака.

Пријепољски крај још увек има здраву животну средину и требало би да се пољопривредици потруде да тако и остане. Хамзић напомиње да је употреба инсектицида у време цветања кажњива, али да пре свега, због себе, свог рода и приноса, пољопривредници морају да воде рачуна о заштити биља.

Више у видео прилогу:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY