Крајчиновићи – село са перспективом захваљујући својим мештанима

Крајчиновићи – село са перспективом захваљујући својим мештанима

Да је пут бољи, да не прелазе четири пута граничне прелазе и да држава мало више води рачуна о пољопривредним произвођачима у Крајчиновићима би се могло добро живети, кажу Суада и Сеад Ахметагић који се успешно баве пољопривредном производњом.

970
0
SHARE

До села Крајчиновићи у прибојској општини путује се 30 километара и четири пута прелазе гранични прелази између Србије и Босне и Херцеговине. Село је у питомој долини као створеној за воћарство и повртарство. Село је познато и по цркви – задужбини знаменитог неимара Мехмед паше Соколовића који подиже на Дрини ћуприју, а у овом селу богомољу посвети својој мајци.

У посети смо код Суаде и Сеада Ахметагића, који успешно, како кажу, „сваштаре“. Домаћинство чине њихово двоје деце, Сеадов отац и њих двоје. Определили су за сточарство и малинарство као приоритетне области свог рада.

Бавимо се сточарством, имамо своју мини фарму са десетак крава, тако да смо се на то фокусирали. Ипак, имамо и малине, око 9.000, и уз то, бавимо се помало и повртарством – каже Суада Ахметагић.

Супруг Сеад додаје да су се сточарство и малинарство до сада показали као најпрофитабилнији због чега су се и фокусирали на њих.

Суада каже да на селу може да се живи, да има перспективе. Нарочито ако се и држава укључи, да пољопривреднике подстакне пројектима.

Мало смо ми овде у проблему јер смо око 30 километара удаљени од града, прелазимо више граничних прелаза, лош је пут… – прича Сеад.

Суада са другим женама овог села учи основе информационих комуникација кроз пројекат „Мој прозор у свет“.

Ја мислим да ће то тек да нам значи. До сада смо све били као у некој илегали. Ми већ имамо доста производа које можемо да изнесемо на тржиште, али пут до тржишта је дугачак, нарочито нама на селу. Научили смо како да направимо презентацију својих производа, па да онда промовишемо на својој страници – каже Суада.

Удаљеност од центра општине, лош пут и гранични прелази стварају одређене препреке… А да није тога могло би се лепо живети у Крајчиновићима.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY