Ламија Алечковић: Медији имају велику улогу да људима објасне важност Европе

Ламија Алечковић: Медији имају велику улогу да људима објасне важност Европе

Проблеми и слабости са којима се боре медији заједнички су и слични у  свим земљама региона. Неки од водећих још увек су нетранспарентност власништва медија и висок уплив политичког утицаја.

Што је већи медиј, то је већи и утицај и мислим да локални медији ту морају бити храбрији, јер је некад теже радити у локалној средини него на националном нивоу. Зато локални медији имају тај глас да у микро средини делују на побољшање медијске сцене, и на Западу данас се све више тражи снага тих локалних медија.  Мислим да има још много аутоцензуре, што није само до новинара него целе ситуације, али и до уређивачких политика, јер су уредници ти који морају осигурати да новинари раде слободно свој посао – сматра новинарка Ламија Алечковић.

Наплата дигиталног садржаја као модел самоодрживости медија заживела је на Западу. Најскорији пример је британски лист Гардијан који од донација и претплате грађана зарађује више од маркетинга.

То је нешто што код нас никад неће заживети, јер је другачији живот овде у регији, примања су слабија и људи нису спремни издвајати за медије. Сматрам да је ту још и то неповерење у медије, некад оправдано, некад не, због чега људи неће давати новац, па онда имамо тај проблем јавних сервиса, где се људи жале што у неким земљама плаћају. Дефинитивно, највећи проблем је наплата садржаја и опстанак и како наћи модел да медиј постане самоодржив – истиче Ламија Алечковић.

Колико би процес придруживања ЕУ, имајући у виду искуство Хрватске, могао донети медијима у земљама региона?

Тај цели процес који је Хрватска и пре уласка у ЕУ прошла у смислу примене и адaптације, закона и стандарда ЕУ, изменило је доста ствари или барем направио темељ за боље фукнционисање медија, почевши од решавања проблема власништва. С друге стране мислим да су медији имали јако велику улогу објашњавања људима важности Европе. Ти сви процеси интеграција су важни за медије, поготово због темељних закона и регулације истих код нас по принципу ЕУ, али и велика одговорост медија да информишу људе на прави начин да би схватили куда се иде и шта ми имамо од тога – објашањава Ламија Алечковић.

Истраживања и извештаји међународних организација нису охрабрујући када су ниво слободе медија и медијског професионализма у питању. Земље Балкана већ годинама добијају ниске оцене и налазе се на незавидним позицијама по питању поштовања новинарских права и слобода.

Подели на мрежама

Повезани чланци