Манифестацијом „Јавор 2018.“ одаје се почаст јунацима Јаворског рата на Петровдан, 12. јула

Манифестација „Јавор 2018.“ одражава се ове године на Петровдан, 12. јула, на Јавору. Организатори су општине Ивањица и Нова Варош и Хуманитарна организација "Стара Рашка" из Београда а припремљен је богат културно-уметнички програм. Манифестација је посвећена Јаворском рату, који се водио од 1876. до 1878. године између Кнежевине Србије и Османског царства.

259
0
SHARE

Програм манифестације почеће литургијом у Цркви спомен костурници на Јавору у 9 сати. У 10 сати, полагањем венаца код споменика мајору Илићу и на споменику на Калипољу, у присуству Војске Србије, одаје се почаст погинулим борцима у Јаворском рату.

ХО Стара Рашка

У 11 и 30 свечано ће бити отворен новоасфалтирани пут који, преко Љепојевића, спаја општине Нову Варош и Ивањицу. У оквиру Часа историје посвећеног Јаворском рату, ове године биће приказана изложба слика и графика о Јаворском рату, које су организатори обезбедили из Војно историјског архива у Паризу. У 13 сати почеће културно-уметнички програм 11. Сабора српске омладине из матице и расејања, након чега следи народно весеље.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY