Медијска коалиција: Текст Медијске стратегије предат Влади, ситуација у медијима никада гора

484
0
SHARE

Медијска коалиција саопштава да је данас Влади Србије предат драфт Медијске стратегије у чијој су изради активно учествовали представници наших удружења, а сам текст садржи, у огромној већини, предлоге и решења за које се већ дуже време залажемо.

Упозоравамо међутим да се, паралелно, ситуација на медијској сцени из дана у дан погоршава, а да власт не само да не испуњава обећања да ће активно радити на решавању нагомиланих медијских проблема него – насупрот – скоро свакодневно до нас пристижу информације о угроженој безбедности новинара, кршењу закона, политичким притисцима, драматичној злоупотреби медија, кршењу новинарских и етичких норми и укидању права на јавни дијалог и другачије мишљење.

У уверењу да је документ Медијске стратегије важан и да у будућности може да утиче на нашу медијску сцену, Медијска коалиција ће активно учествовати у процесу јавних расправа и надгледати овај процес до краја, а позивамо и наше колеге, новинаре и медијске професионалце, као и представнике грађанског друштва да нам се придруже и у овој борби за медије и новинаре који ће радити у интересу јавности, а не у служби политичких и других моћника.

Истичемо да у наредном периоду, кроз јавне расправе као и политичким одлукама, неки делови овог документа могу бити у мањој или већој мери измењени, и то у корист оних решења која додатно уназађују нашу ионако девастирану медијску сцену. Ми ћемо такве предлоге пратити, на њих указивати и исказивати јасна неслагања.

Упозоравамо да ће, и уколико овај документ буде усвојен у задовољавајућем облику, тек променама закона он имати примену у стварности, тако да је пред нама дуг пут, који је притом веома неизвестан чак и у односу на законска решења, с обзиром на озбиљне проблеме у владавини права у нашој земљи.

Указујемо такође да су преговори које води Тим за дијалог и владино Kоординационо тело за сарадњу са медијима у дубокој кризи и да још увек нису испуњени спецификовани захтеви новинарских и медијских удружења, који су били орочени до краја ове године.

Медијска коалиција ће детаљније о статусу ових преговора обавестити јавност после истека назначеног рока.

Београд-Нови Сад-Ниш-Kрагујевац, 27. 12. 2018.

 

Независно удружење новинара Србије

Независно друштво новинара Војводине

Асоцијација независних електронских медија

Асоцијација онлајн медија

Асоцијација Локал прес

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY