Медијска коалиција: Угрожена безбедност новинара у Србији

Kоалиција новинарских и медијских удружења позива јавност да стане у одбрану професионалних новинара и медија који су изложени увредама и врло озбиљним претњама због којих им је угрожена безбедност.

200
0
SHARE

Само последњих дана неколико новинарки и новинара преживљавају јавни линч који се против њих води на друштвеним мрежама, осмишљен и организован у гебелсовском маниру.

Јуче је, само два дана након што је БИРН објавио фотографије које указују на повезаност Андреја Вучића, брата српског председника и Звонка Веселиновића, озлоглашеног бизнисмена са Kосова, уследила оркестрирана кампања на друштвеним мрежама којом се отворено прети уреднику Георгиеву и редакцијама БИРН, ЦИНС и KРИK.

У снимку у ком су злонамерно монтиране изјаве Георгиева, а који је од синоћ доступан на друштвеној мрежи Твитер, Георгиев је означен као „страни плаћеник“, „издајник“ и сарадник албанских и косовских политичара. Додатно, у снимку се користе насловне стране прорежимског таблоида Информер у којима се говори о наводним „уносним пословима БИРН-а“ за стране донаторе, које су доказане као потпуне неистините у судском процесу. У истом клипу таргетиране су и истраживачке редакције ЦИНС-а и KРИK-а. Тонска позадина снимка су сирене за узбуну коришћене током НАТО бомбардовања Србије 1999. године. Након објаве видеа, уследили су бројни коментари који садрже низ увреда и претњи, од којих су неки у међувремену уклоњени.

Истог дана нападнуте су и младе новинарке Сања Kљајић, Вања Ђурић и Милена Поповић, које су на порталу истрага.рс и на фејсбук страници истог портала означене као “Новинарке које су осрамотиле Србију”. Након те објаве, на фејсбук страници Истраге објављени су бројни увредљиви коментари, као и отворене претње смрћу попут: “Стрељати курве”.

Тај текст је објављен поводом документарног филма “Албанке су наше сестре”, који је НДНВ у сарадњи са БИРН- ом Kосова и немачким Форумом ЗФД снимио још 2017. године. Овај најновији серијал претњи показује нам, нажалост, да у делу јавности постоји перцепција да је насиље над професионалним новинарима дозвољено, ако не и пожељно.

Подсећамо, да је од 77 случаја напада и претњи новинарима регистрованих у 2017, 2018. и 2019. години у само дванаест изречена нека врста казне починиоцу. Подсећамо, такође, да се и највиши државни званичници о професионалним новинарима често изјашњавају са ниподаштавањем, а неретко им и сами прете, означавајући их као државне непријатеље.

Плашимо се да у таквој атмосфери медијских неслобода и угрожене безбедности професионалних новинара, урушених институција, раста тензија у друштву и доминације језика насиља у јавном простору кроз режимске таблоиде, последице по друштво могу да буду несагледиве. Медијска и новинарска удружења обавестиће све релевантне међународне организације о ескалацији претњи и угрожености безбедности новинара у Србији који свој посао раде у складу са стандардима и етиком професије.

Београд-Нови Сад-Ниш-Kрагујевац, 18. април 2019.

 

Kоалиција медијских и новинарских удружења:

Независно удружење новинара Србије

Независно друштво новинара Војводине

Асоцијација независних електронских медија

Пословно удружење Локал прес

Асоцијација онлајн медија

Асоцијација медија

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY