Медијска слика жена слична је у целом свету

Медијска слика жена слична је у целом свету

Жене чине половину човечанства и зато је важно  да поштујемо њихова права као и допринос који свакодневно дају нашем друштву, привреди и економији, да их подржимо, заштитимо и учинимо њихов рад видљивијим и вреднијим, сложиле су се амабасадорке учеснице  Међународне конференције „Снажна жена-снажно село

Изазови са којима се сусрећу сеоске жене у целом свету су слични али су различити модели њиховог оснаживања и деловања.

У Канади имамо исте проблеме и препреке као и у Србији и у Црној Гори, али у исто време то што ми о томе причамо је јако важно – истакла је амбасадорка Канаде за Србију, Црну Гору и Северну Македонију Кети Чаба.

Амбасадорка Уједињеног Краљевства у Црној Гори Елисон Кемп каже да и у Великој Британији сеоске жене имају проблема када је у питању приступ запослењу, јавним услугама али постоји проблем и када је у питању заступљеност жена у медијима.

Иако Велика Британија није позната по пољопривреди, јако цивилно друштво, државне институције и строги закони донекле штите интересе сеоских жена.

Имамо организације цивилног друштва и имамо нешто што се код нас зове Национална унија фармера, односно пољопривредника. Они у великој мери раде да се интереси жена повећају и да оне буду видљивије. Такође, имамо једну институцију која се зогве женски институт који промовише женске интересе – каже Елисон Кемп.

Заменица амбасадорке Уједињеног Краљевства у Србији Ребека Фабрици каже да су закони у Великој Британији строги.

Мислим да је положај жена много бољи сада него што је био пре десетак година, али је велики проблем то што су и даље новинарке плаћене мање него новинари – сматра Ребека Фабрици

Наше саговорнице се слажу да је улога медија у представљању жена изузетно значајна.

Ја сам разочарана сваки дан када видим новине. Мушкарци су углавном обучени, а жене баш и нису и зато мислим да жене нису добро представљене у медијима – Ребека Фабрици.

Амбасадорка Канаде сматра да медији имају веома важну улогу када су у питању стереотипи.

Медији могу имати јако користан ефекат ако они о томе мисле, али нажалост најчешће су у питању паре и профит, а не мисле какав ће то ефекат имати над женама и зато је важно и о томе причати.

Британска амбасадорка у Црној Гори сматра да акценат треба ставити на три ствари.

Треба охрабрити медије да што више пишу о женама, затим охрабрити и подстаћи жене које раде у медијима и омогућити да се чује глас жена, односно да постоје људи који ће заговарати интересе жена у медијима – каже Кемп.
Ако желимо стварно да имамо равноправност онда у скупштини треба да има 50 одсто жена и да их има у свим областима. На насловним странам новина не треба да буду само певачице већ треба да буду и заступљене и оне жене које раде неке важне ствари као штосу лекарке или новинарке – закључује Ребека Фабрици.

Амбасадорка Уједињеног краљевства у Црној Гори Елисон Кемп је изјавила да се у Британији припрема пројекат вредан девет милиона фунти, који за циљ има да стави жене у центар медија. Нада се да ће и Србија у будућности предузети неки сличан модел оснаживања жена.

Конференцију „Снажна жена – снажно село“, Форум жена Пријепоља организовао је у сарадњи са амбасадом Аустралије у Србији, Северној Македонији и Црној Гори, Агенцијом Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији и  Повереницом за заштиту равноправности Републике Србије.

Подели на мрежама

Повезани чланци