Механизмом до тема од јавног интереса за грађане и грађанке Чајетине

У Чајетини је одржана прва дебата о утврђивању тема од јавног интереса за општину Чајетина. Дебата је организована у оквиру пројекта “Механизам утврђивања јавног интереса на локалном нивоу”, који спроводи Независно удружење новинара Србије.

322
0
SHARE

Трибина је окупила представнике општинске управе, невладиних организација и медија из Чајетине и градова региона, који су разменили мишљења о тренутном стању у медијима, и са представницима НУНС-а разговарали о примени механизма за утврђивање јавног интереса, који је НУНС осмислио како би се побољшала примена Закона о јавном информисању и на најбољи начин искористила средства за суфинансирање медијских пројеката.

Председник општине Чајетина Милан Стаматовић захвалио се што је Чајетина изабрана за партнера у пројекту и нагласио како Чајетина већ годинама издваја значајна средства за суфинансирање медијских пројеката, али ту подршку не злоупотребљава и не користи као начин утицања на медије. Стаматовић је рекао како на медијима са националном покривеношћу нема прилике да се чују другачија мишљења, или да се сучеле ставови о озбиљним и важним темама.

Милан Стаматовић, председник општине Чајетина
Често пута слушамо на Јавном сервису приче о нама, и други људи говоре о нама, а ми не можемо да се одбранимо – каже Стаматовић, наглашавајући како ће наставити да се бори за слободу медија и објективно информисање.

Са његовим оценама сложио се и председник НУНС-а Славиша Лекић, оценивши стање у медијима горим него деведесетих.

Славиша Лекић, председник НУНС-а
Ми смо деведесетих у сваком граду имали макар једну локалну редакцију. Имали сте педесетак локалних листова. Не знам ни сам колико телевизија и радио станица. Погледајте данас колико имате? Све оно, што смо 1995-1996. године направили, у време диктатуре Слободана Милошевића, ми губимо под демократском влашћу, не само Вучића, него и ових пре Вучића. Локални медији су нестали. А Милошевић је пао не захваљујући ДОС-у и опозицији, него захваљујући локалним медијима – каже Лекић.
Светозар Раковић, генерални секретар НУНС-а

Генерални секретар НУНС-а Светозар Раковић детаљно је објаснио начин функционисања механизма за утврђивање јавног интереса и на који начин ће он допринети да се у општини Чајетина утврде најважније теме, битне за грађане. До њих ће се доћи кроз непосредну и озбиљну дебату између представника локалне самоуправе, институција и цивилног друштва. Раковић је рекао како је механизам прошле године већ успешно реализован у три локалне самоуправе – Шапцу, Параћину и Свилајнцу. Скупштине ових локалних самоуправа, на крају прошле године, механизам су усвојиле као интерни акт за утврђивање тема од јавног интереса. Истакао је и Чајетину као добар пример издвајања значајних средстава за медијске пројекте.

Општина Чајетина је кроз два конкурса у 2018. години за суфинансирање медијских пројеката издвојила око 24 милиона динара – знатно више од многих већих општина и градова.


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY