SHARE

Монографија зборничког типа подељена је у седам поглавља и обилује сведочењима великих редитеља, колега и уметника који су током живота сарађивали са Миленом Дравић али и истраживачким радом саме ауторке и бројним фотографијама.

Ово је једна специфична књига која на озбиљан и документаристички начин говори о једној од највећих филмских глумица са ових простора јер је она имала надимак „Милена национале“ што у оном најлепшем смислу значи да су је волели у свим бившим републикама, а и ван граница Југославије. Јер не смемо заборавити да је Милена једина глумица која је добила награду у Кану – каже ауторка монографије Анита Панић.

Говорећи о разлозима писања књиге Анита Панић је истакла  неоспорну величину Милене Дравић у границама Југославије и шире али и њену скромност.

Анита Панић, ауторка монографије
Када сам била у њеном стану пре две године, док се још није разболела, и однела јој синопсис да погледа она је онако скромно рекла:“ Знате, ја у животу нисам ништа тражила од ове државе. Драган и ја смо били скромни људи али ево у овим позним годинама могу да вам кажем  да нема ни једне књиге о мени“. Моја књига је била прва о њој. Када јој је саопштено да ћу писати књигу о њој она је била толико срећна и толико узбуђена. Просто није могла да верује, а то довољно говори о њеној величини – рекла је Анита Панић и додала да, поред епитета да је била дива, Милена је била заиста скромна особа.

За рад на књизи било јој је потребно око годину и по дана, а наслов је бирала према томе што је Милена Дравић, као и њена целокупна каријера, током које је играла у више од 170 филмова и добила прегршт међунароних награда, истински кључ снова. Како је рекла ауторка монографије Милена је сама по себи била сан многих тако да је назив књиге једна лепа метафора, кључ снова, остварених и неостварених, али јесте кључ једне сјајне биографије.

Промоцију монографије „Милена Дравић или кључ снова“ организовала је Библиотека „Вук Караџић“.

Вечерашња промоција монографије је само део захвалности свих нас вољеној Милени  на свему ономе што нам је оставила у наслеђе. Заиста, ретки су људи који остављају печат у историји попут Милене, велике даме, врсне глумице, а пре свега изванредног човека – рекла је директорка Библиотеке „Вук Караџић“ Садија Хоџић.

Захваљујући ауторки Анити Панић и издавачима, Филмском центру Србије и Службеном гласнику, овом монографијом одато је још једно признање великој глумици која нас је са животне и филмске сцене напустила у октобру прошле године.

Опширније у видео прилогу:

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY