SHARE

Магистар исламских наука и имам из Новог Пазара Сенад ефендија Халитовић за муфтију санџачког је изабран 9. фебруара. У првој званичној посети Пријепољу обишао је Бакије хануме медресу, у џамији у Лукама предводио џума намаз (колективну молитву коју петком обављају мушкарци) и посетио Меџлис исламске заједнице Пријепоље, како би се детаљније упознао са његовим радом, али и представио идеје које намерава да реализује током обављања функције муфтије и председника Мешихата Санџака.

Радићу на унапређењу функционисања Исламске заједнице и у том циљу формираћемо уред и одређене ресоре при Мешихату који до сада нису постојали. За то нам је, хвала Богу, на раполагању велики број младог кадра, улеме и алима. Наш циљ, жеља и еманет јесте да радимо на побољшању међуљудских односа и решавању проблема који код нас постоји већ дуже од једне деценије – истиче муфтија санџачки мр Сенад еф. Халитовић.

Муфтија је говорио о положају Бошњака у Србији, рекавши да су закони доста добри, али да је њихова примена непотпуна, да су највећи изазови за ову мањинску заједницу одлазак младих због лоше економске ситуације и очување културног и језичког идентитета.

Халитовић истиче да је отворен за разговор са представницима Исламске заједнице у Србији у циљу стварања јединствене заједнице.

Наш циљ и нијет јесте да се ти проблеми који су одавно настали коначно ријеше, да тај саф (ред у коме муслимани/ке стоје приликом обављања молитве, прим. превод) буде јединствен саф. Политика исламске заједнице јесте да се изнађу адекватна рјешења, да овај проблем не оставимо у наслеђе нашој дјеци, већ да се за то коначно ријеши – истиче муфтија санџачки.

Сарадњу са Бошњачким националним већем је истакао као јако добру и изразио задовољство због отварања подручног уреда у Пријепољу.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY