SHARE

У манифестацији „Музеји за десет“ учествоваће  више од 120 музеја и сродних институција у 46 градова Србије. Ова манифестација обједињује Међународни дан музеја, који се обележава 18. маја, затим Европску ноћ музеја као и Националну недељу музеја.

За време трајања ове манифестације сви музеји су појачали своје програме садржајем и бројношћу. Такође, радно време је продужено тако да смо се и ми прилагодили свим овим критеријумима – рекао је в.д. директора Музеја у ПријепољуЗвонко Мандић.

Од 13. до 18. маја, у сарадњи са Народним музејом у Београду пријепољски музеј ће, у галеријском простору, сваког дана у периоду од 11 до 15 сати организовати по једну пројекцију археолошког филма, који су одабрани са Међународне смотре  археолошког филма. У суботу 18. маја, када се обележава Међународни дан музеја и одржава 16. Европска ноћ музеја, Музеј у Пријепољу ће за посетиоце бити одворен од 9 до 22 часа.

Звонко Мандић, в.д. директора Музеја у Пријепољу
Централни део тог програма је део посвећен пријему у Кућу славних у Спрингфилду  Влада Дивца. Тада ћемо са почетоком у 18 сати емитовати документарни филм „Једном браћа“, а имаћемо и изложбу фото докумената и фотографија са опроштаја од играчке каријере прослављеног кошаркаша рођеног у Пријепољу. Са почетком у 20 сати, у сарадњи са Удружењем за науку, културу и уметност „Диванхана“ из Пријепоља, организујемо изложбу три уметнице: Саре Обрадовић из Прибоја, Андријане Андријашевић из Чајетине и Весне Цветић из Ужица. А у 21 сат, у прелепом простору лапидаријума, имаћемо поетско вече младих песника из Пријепоља током којег ће бити уприличен прикладан музички програм који нам припрема Основна музичка школа из Пријепоља – истакао је Звонко Мандић и позвао наше суграђане да у наредних седам дана посете Музеј у Пријепољу.

Осим специијално уприличених програма сви посетиоци ће током целе седмице моћи да погледају и неку од сталних поставки пријепољског музеја као што су изложба „Владе Дивац – кошаркашка легенда“, етнографска поставка „ Прошлост на дар“, Римска некропола у Коловрату, изложба „Пријепоље на старим фотографијама“. Све време трајања манифестације биће отворена и кућа Јусуфагића на Чаиру, као аутентичан пример живота једне грађанске муслиманске породице с краја 19. и почетком 20.века. Улаз за све програме је бесплатан.

Више у видео прилогу:

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY