На прошлим изборима за Савете МЗ у општини Пријепоље изабрано 10 жена

Избори за Савете 30 месних заједница у општини Пријепоље одржаће се 21. октобра, а житељи и житељке месних заједница своје представнике и представнице бираће на непосредним изборима тајним гласањем. Претходни избори за Савете месних заједница одржани су 15. јуна 2014. године, а захваљујући кампањи Форума жена Пријепоља, од 376 поднетих кандидатура, 34 су биле кандидатуре жена.

1013
0
SHARE

У оквиру пројекта „Жене на политичкој сцени у локалној заједници“, који је подржала Финска амбасада у Београду, активисткиње Форума жена су одржавале састанке у месним заједницама, организовале округле столове, водиле медијску кампању посредством телевизије Форум и охрабривале жене да се кандидују, јер у тадашњем сазиву у саветима свих 30 месних заједница није било ниједне жене. На семинарима кандидаткиње које су се осмелиле да уђу у изборну трку су училе од експерткиња из Финске и Србије о одговорној политици и како водити кампању. Подршку су им пружале експерткиња за питања родне равноправности Елизабет Нуклер и заменица амасадора Финске у Србији Оути Исотало, представнице женске парламентарне мреже, представнице Одбора за родну равноправност општина Пријепоље, Прибој, Ужице и Нова Варош, одборнице Скупштине општине Пријепоље, представници локалне самоуправе и јавних институција.

У три месне заједнице: Косатици, Милошевом Долу и Гостуну избори су одложени због недостатка пријављених кандидата и кандидаткиња, док су избори за 27 месних заједница одржани 15. јуна 2014. Резултат кампање Форума жена Пријепоља и телевизије Форум је био да је у седам Савета месних заједница изабрано 10 жена. У изборима за Савет месне заједнице Косатица који су касније одржани, изабрана је Вања Пушица, која је постала и председница Савета ове месне заједнице.

За очекивати је да ће на предстојећим изборима бити више жена кандидаткиња и да ће им бити указано веће поверење. Својим ангажманом оне су то заслужиле.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY